slusaonica01
livestream01

Riva na Goliji

Prijeti li rivi na Goliji u Pagu urušavanje? To pitanje postavljaju mnogi koji rivom često prolaze i svjedoče o brojnim pukotinama koje se polako, ali sigurno šire, ili i o novima koje se pojavljuju. Riva na Goliji građena je od 1953. do 1955. godine kao nastavak tada uređenog prvog gradskog parka u gradu i na otoku Pagu.

Prije izgradnje rive, od Mandrača do mjesta na kojem se danas nalazi hotel Pagus, bila je muljevita plaža. Riva na Goliji napravljena je kao šetnica koja spaja staru gradsku jezgru s područjem uz tadašnji hotel "Jadran", ali i s Bašacom. U sklopu rive napravljena su i dva utora koja su kratko vrijeme služila za iskrcaj ribe i raznog materijala. U sklopu rive napravljena je i prva konka izvan stare gradske jezgre, odnosno kanal za odvod oborinskih voda. Riva na Goliji je postala omiljeno šetalište, ali i pješačka prometnica. Rivom su prolazili gotovo svi koji su išli na trajektno pristanište ili s trajektnog pristaništa, ali i učenici koji su išli u školu ili iz škole. Što će biti s rivom na Goliji u budućnosti? U programu gradske uprave Grada Paga je cjelovito uređenje Golije, s postavljanjem pontona i uređenja obalnih zidova. Međutim, u svemu tome nezaobilazna je uloga i zakonska nadležnost Županijske lučke uprave Zadar. Sudbina rive na Goliji tako bi mogla ovisiti o tome hoće li se u Zadru shvatiti koliko je za grad Pag riva na Goliji važna.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK