slusaonica01
livestream01

Pag Gradsko vijece Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Paga

Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je odluke o dodjeli Javnih priznanja Grada Paga-Odluku o nagradama Grada Paga za životno djelo i Odluku o dodjeli Javnog priznanja Grada Paga-Godišnje nagrade u području odgoja i prosvjete. Na temelju prijedloga GO SDP-a Grada Paga, Nagradu Grada Paga za životno djelo dobila je Nedjeljka Oros.

Na prijedlog Udruge pčelara Kadulja Otok Pag, Nagradu Grada Paga za životno djelo dobio je Borislav Palčić. Na temelju prijedloga GO HDZ-a Grada Paga Godišnju nagradu dobila je Željka Zubović. Prije otvaranje rasprave o prijedlogu Odluke o dodjeli javnih priznanja, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća, navela je kako su Komisiji za priznanja Grada Paga dostavljena tri prijedloga, koja su i prihvaćena.
"Komisija je donijela odluku o dvije nagrade za životno djelo i jednoj godišnjoj nagradi Grada Paga. Za nagrade za životno djelo predloženi su Nedjeljka Oros, u području kulture i Boris Palčić, u području zaštite okoliša. Za dodjelu Godišnje nagrade Grada Paga predložena je Željka Zubović, u području odgoja i obrazovanja," rekla je Jasna Magaš i otvorila raspravu.
Vijećnik Domagoj Vičević (Nez.) je rekao kako nagrada za životni djelo ima posebnu težinu.
"Po meni, ali i po pravilniku, morali bi biti oprezni kada dodjeljujemo ovakvu nagradu, a to sam rekao i 2015. godine kada je bilo spora i blamirali smo se oko imena neke osobe, a tako je i danas. Životno djelo je posebna kategorija, a mi sada glasujemo tko je za, a tko je protiv, a vidimo i da i članovi komisije nisu bili suglasni, glasovalo se najprije tri prema dva onda četiri prema jedan. Dajemo dvije nagrade za životno djelo u jednoj godini, ali mi smo mala sredina, nismo kao Zagreb, i dodjelu ovakve nagrade možemo staviti na duže vremensko razdoblje. I sada idemo na za i protiv, a mi smo mala sredina i stvara se animozitet koji je nepotreban. Zato bi komisija trebala imati svoj stav, a ne odlučiti zato jer je politika to predložila. To je loše. O pojedincima ne bih, jer to onda ide na osobnu razinu, a to je onda prestrašno," rekao je vijećnik Vičević.
Vijećnica Vesna Fabijanić (Ref.) je predložila da se o svakom kandidatu odlučuje pojedinačno. Predsjednica Jasna Magaš taj je prijedlog prihvatila i glasovalo se o svakom od tri kandidata posebno. Jednoglasnu podršku Gradskog vijeća dobile su Nedjeljka Oros i Željka Zubović, a Borislav Palčić je dobio podršku osam vijećnika, dok su tri bila suzdržana.
Nedjeljka Oros dobila je Nagradu Grada Paga za životno djelo u u području kulture i to, kako se navodi u obrazloženju, za poseban doprinos u očuvanju paške čipke kao kulturne baštine Grada Paga, za doprinos na dobivanju oznake izvornosti, oznake "Hrvatski otočni proizvod", uvrštavanje paške čipke u registar UNESCO-a te edukacije mnogih naraštaja u izradi paške čipke.
Borislav Palčić dobio je Nagradu Grada Paga za životno djelo u području zaštite okoliša i to, kako se navodi u obrazloženju, za poseban doprinos u očuvanju raznolikosti bilja našeg otoka, posebno kadulje, očuvanju pčela kao jednih od najvažnijih živih bića, kao i za ostale aktivnosti kojima se bavio kroz svoj radni vijek, gdje se posebno istaknuo radom u Crvenom križu te sudjelovao na obnovi raznih kulturnih dobara Grada Paga.
Željka Zubović dobila je Javno priznanje Grada Paga-Godišnju nagradu u području odgoja i obrazovanja i to, kako se navodi u obrazloženju, kao ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca koja se svojim radom i djelovanjem posebno istaknula u području obrazovanja i kulture Grada Paga, a posebno svojim radom i zalaganjem, kao ravnateljica, doprinijela je proširenju same škole čime je omogućena jednosmjenska nastava.
Javna priznanja Grada Paga dodjeljuju se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati 18. svibnja, na Dan utemeljenja novog, današnjeg grada Paga.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK