slusaonica01
livestream01

Bula kralja Belel IV

Grad Pag je 30. ožujka 1244. godine dobio Bulu kralja Bele IV. i postao Slobodni kraljevski grad. Kralj Bela IV. je 1242. godine, bježeći pred Tatarima, došao na Pag, a Pažani su ga zaštitili i dali mu svi potrebnu pomoć. Kada je prestala opasnost od napada Tatara, Pažani su kralja Belu IV. otpratili do broda s kojim je nastavio putovanje. Dvije godine kasnije, kralj Bela IV. je, u znak zahvalnosti, gradu Pagu podario status Slobodnog kraljevskog grada.


Značenje Bule kralja Bele IV. za grad Pag, među ostalima, proučavao je akademik, prof. dr. sc. Mate Suić (1915.-2002.), povjesničar, arheolog i filolog, profesor antičke povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ravnatelj Arheološkog instituta Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pročelnik Zavoda za povijesne znanosti.
Akademik, prof. dr. sc. Mate Suić navodi kako je Bula Bele IV. za Pažane imala značenje Magne charte.
"Sredinom 13. stoljeća provalili su Tatari u naše krajeve. Kralj Bela IV. bježeći pred njima selio je iz jednog dalmatinskog grada u drugi, da bi pobjegao tatarskoj potjernici. U jednoj bitci, za koju neki smatraju da se odigrala blizu Paga, pružili su Pažani kralju veliku pomoć. Da im se oduži za spašeni život i krunu, Bela im je 30. ožujka 1244. godine izdao povelju, kojom Pag postaje slobodni kraljevski grad, izjednačen u svemu s ostalim gradovima Dalmacije; njegovi stanovnici nisu trebali po tome priznavati ničije vlasti osim kraljeve i po toj povelji vlast se grada Paga protezala na čitav otok Pag, od jednog kraja do drugog. Tako je grad Pag i čitav otok dobio konačno potpunu slobodu i nezavisnost od Zadra i od Raba. Ovaj Belin privilegij bio je za tadašnje Pažane njihova Magna charta, za kojom će, nažalost, morati još često posegnuti u borbi protiv Zadra, a i Raba," navodi akademik, prof. dr. sc. Mate Suić.
Suić nadalje navodi kako je Bula Bele IV. imala veliko značenje u upravnom razvoju Paga. Navodi kako su izaslanici grada Paga, 1376. godine, zbog čestih sukoba sa Zadrom, od kralja Ludovika Anžuvinca zatražili pomoć. Kralj Ludovik je 23. listopada 1376. godine izdao povelju u kojoj se, među ostalim, navodi: "Želimo da prije spomenuta Paška općina uživa sve povlastice i slobode kao i ostali naši dalmatinski gradovi pod našom vlašću." Paška općina se često, a osobito u 13. i 14. stoljeću, pozivala na prava stečena Bulom.
Pažani su s osnivanjem vlastite općine počeli u 12. stoljeću i bili su uporni u nastojanju za osamostaljenjem, za formiranjem vlastite uprave nezavisne od bilo kojeg drugog grada.
"Bula Bele IV. u tome im je u velikoj mjeri pomogla jer se Bulom Pagu priznaje pravo na vlastitu upravu. Pag je to pravo imao i prije, ali ga je često i gubio. No, tek nakon što je Pag postao slobodni kraljevski grad Pažani su se imali na što pozivati kada su svjedočili o svojem pravu na vlastitu općinu i upravu," navodi prof.dr. sc. Mate Suić.
U spomen na 30. ožujka 1244. godine, na dan kada je Bulom kralja Bele IV. grad Pag dobio status Slobodnog kraljevskog grada, obilježava se Dan Grada Paga.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK