slusaonica01
livestream01

Pag Susa i opasnost od pozara

Na otoku Pagu mjesecima traje suša. U posljednjih šest mjeseci oborina je bilo znatno manje od višegodišnjeg prosjeka, a u lipnju i u prvom dijelu srpnja oborina gotovo i nije bilo.

Prema višegodišnjem prosjeku, na otoku Pagu u lipnju padne oko 100 litara kiše po metru četvornom, a u srpnju oko 70 litara kiše po metru četvornom. Međutim, ove godine u lipnju i dosadašnjem dijelu srpnja oborina gotovo i nije bilo. Zbog velike suše, kao i zbog visokih dnevnih i noćnih temperatura zraka, na otoku Pagu je opasnost od požara vrlo velika. Zbog toga treba podsjetiti kako je 1. lipnja stupila na snagu Odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom. U obrazloženju Odluke navodi se kako je razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru, a uzroci su najčešće nepropisno korištenje otvorenog plamena i nemar, odnosno ljudski faktor.
Na otvorenom prostoru je zabranjeno paljenje vatre kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su za prirodu i okoliš.
Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora, a posebice:
–spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara,
–spaljivanje papira, smeća i otpadaka,
–improvizirani roštilji i gradele,
–logorske vatre i sl.
Propisane su novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna.
Mole se svi da, ukoliko uoče požar, žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara.
"Čuvajmo prirodu i spriječimo požare zajedno!" navode vatrogasci.

 

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK