slusaonica01
livestream01

Pozar na Zrcu

U ranim jutarnjim satima, 9. kolovoza, u uvali Zrće na području Grada Novalje izbio je požar koji je, prema prvim procjenama, obuhvatio oko pet hektara borove šume, niskog raslinja i trave na livadama. Zbog opasnosti od požara iz klubova na Zrću evakuirano je nekoliko tisuća ljudi. Gašenje je bilo otežano zbog bure, a kada je vatra krenula prema naselju, intervencijom kanadera spriječeno je širenje vatre prema naseljenom području.

Požar je izbio u četiri sata ujutro, a ugašen je u sedam sati. Potvrđeno je kako u požaru ni pri gašenju požara nema ozlijeđenih osoba. Promet na državnoj cesti DC106 Pag-Novalja od 04:00 do 07:10 sati bio je u potpunom prekidu. U Policijskoj postaji Novalja potvrđeno je kako je promet normaliziran. Županijski zapovjednik Zvonimir Lončarić rekao je kako je požar na Zrću u potpunosti pod kontrolom i to od sedam sati zahvaljujući kanaderu koji je oko šest sati s tri vodene bombe otklonio opasnost daljnjeg širenja vatre.
"U jednom je trenutku, oko 4 sata, vatra bila uz prometnicu Novalja-Kolan, te ju je prebacila i krenula je prema naselju, zahvatila je travu prema kućama, ali je nakon samo desetak metara tu i lokalizirana. Izgorjelo je samo stotinjak kvadrata trave," rekao je Lončarić.
Na terenu je bilo 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila, a osim vatrogasaca iz DVD-a Novalja i drugih otočnih DVD-ova, u gašenju požara sudjelovali su i vatrogasci iz nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zadarske županije i jedna ekipa iz Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Zadra.
Zbog požara, iz klubova na Zrću evakuirano je nekoliko tisuća gostiju Zrća, a s parkirališta je uklonjeno oko 200 automobila, radi pristupa vatrogasnih vozila do mjesta požara, ali i zbog opasnosti od zapaljenja automobila.
Zvonimir Lončarić je za medije rekao kako ne dvoji da "uzrok požara leži u ljudskom faktoru". Naveo je kako su na Zrću već bila dva velika požara, 2019. i 2020. godine.
"Na policiji je da to utvrdi, kao i je li bilo iz nehaja ili namjerno," rekao je Lončarić.
Glasnogovornica Policijske uprave Ličko- senjske županije Maja Brozičević rekla je da su na terenu 33 vatrogasca i 14 policijskih službenika, koji su radili na sigurnoj evakuaciji ljudi iz klubova s plaže Zrće, te potvrdila da je sve prošlo bez ijedne ozlijeđene osobe.
Uzrok požara utvrdit će se očevidom.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK