slusaonica01
livestream01

 Poceo je jesenski upisni rok u srednjim skolama

Počele su prijave za upis u srednje škole u jesenskom roku. U Hrvatskoj je 1.100 neupisanih učenika, ali mjesta u školama ima i nitko ne bi trebao ostati neupisan.

Kraj prijava obrazovnih programa je 25. kolovoza u 12:00 sati i nakon toga kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta. Predstavljen je prikaz rezultata na ljestvicama poretka za sve kandidate, a ljestvice poretka postaju konačne 27. kolovoza. Učenici će 27. kolovoza vidjeti u koju su školu i u koji program ostvarili pravo upisa. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je da su ljetni upisi pokazali trendove slične onima iz prijašnjih godina, ali da ima i dobrih pomaka što se tiče trogodišnjih zanimanja, te da se očito ponovno javlja interes za neka zanimanja koja su bila dosta deficitarna. Novi gospodarski trendovi, prije svega u građevini, rezultiraju povećanim interesom učenika za ta zanimanja.
"Novi kurikulumi su također donijeli osvježenje, tu mislim na CNC operatere, kuhare, prodavače. Uslužne djelatnosti su jako popularne, a pritisak na one najfrekventnije gimnazije je i dalje ostao, i one su ispunile svoje kvote," rekao je Tomislav Paljak.

 

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK