slusaonica01
livestream01

Sveti Valentin u Pagu

U Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu, položen na sjeverni zid, nalazi se oltar posvećen sv. Valentinu, Dječaku mučeniku. Na mramornom postamentu oltara nalazi se stakleni lijes u kojem je lik dječaka, licem položenim prema središtu crkve, sa srebrnom krunom na glavi. Ispod lijesa nalazi se ugraviran natpis na latinskom jeziku: "CORPVS SANCTI VALENTINI, PUERI MARTYRIS", u prijevodu, "Tijelo Svetog Valentina, Dječaka mučenika".

Paški župnik don Božo Barišić navodi kako Sv, Valentin, Dječak mučenik, koji se nalazi u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu, nije povezan sa Sv. Valentinom, biskupom mučenikom čiji je spomendan 14. veljače i kojeg se smatra zaštitnikom zaljubljenih. Sv. Valentin, Dječak mučenik, čiji se posmrtni ostaci nalaze u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu jedno je od djece kršćana mučenika čiji su ostaci pronađeni u katakombama Rima. Sv. Valentina, Dječaka mučenika, u Pag je iz Rima donio Pažanin, biskup Frane Petar Rakamarić 1796. godine i poklonio ga je Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja. Dvije godine kasnije, 1798. godine, u vrijeme jedne od obnova crkve, uz pomoć vjernika i Općine paške, napravljen je oltar posvećen Sv. Valentinu, Dječaku mučeniku. Na oltaru je napravljen postament na kojeg je položen stakleni lijes s tijelom Sv. Valentina, Dječaka mučenika. Sv. Valentin, Dječak mučenik u katoličkom kalendaru nema spomendan, a u Pagu se njegov dan obilježavao 16. kolovoza, dan poslije Vele Gospe. Paški povjesničar Marko Lauro Ruić taksativno je nabrojao svjedočenja o ozdravljenjima vjernika, posebice djece, koja su se događala nakon molitve sv. Valentinu, Dječaku mučeniku. Međutim, čuda koja se pripisuju Sv. Valentinu, Dječaku mučeniku, nisu klasificirana i nije zatražena potvrda njihove autentičnosti.
Oltar Sv. Valentina u Zbornoj crkvi je u lošem stanju i paški župnik don Božo Barišić je u travnju prošle godine pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za obnovu oltara.
"Obnova oltara je vrlo složen postupak, oltar treba desalinizirati, dijelove restaurirati, a to zahtijeva dosta sredstava. Svi koji žele pomoći, mogu to napraviti. U crkvi se nalazi letak s brojem na kojeg se može uplatiti donacija za obnovu oltara," rekao je don Božo Barišić.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK