slusaonica01
livestream01

Filcanje vune

U sklopu projekta V.U.N.A.–Vuna odrađene su dvije aktivnosti u suradnji udruge Volim Vlašići i Srednje škole Bartula Kašića iz Paga. U četvrtak, 30. ožujka učenici i profesori srednje škole u školskom vrtu su zasadili tri sadnice maslina i tri sadnice agruma (naranču, limun i mandarinu) te ih pognojili i malčirali paškom ovčjom vunom.

Kroz ovu aktivnost dobili su pokusni poligon za uporabu vune u poljoprivrednoj proizvodnji te će pratiti njen učinak na zasađene vrste. Pripremu terena za sadnju u školskom vrtu odradila je tvrtka Pag II uz financijsku pomoć Grada Paga.

U petak, 31. ožujka održana je radionica suhog filcanja koju je održala Jasminka Gršković iz Blue Sheep s otoka Krka. Učenice i profesorice izrađivale su ovčice od vune koje će biti jedan od suvenira učeničke Zadruge „Slani škoj”. Na taj će način obogatiti turističku ponudu autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga te stvoriti brend od paške vune.

"Učenici i profesori oduševljeni su projektom te su odlično prihvatili sve aktivnosti čiji će rezultati biti vuna kao gnojivo u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te uporabni i ukrasni predmeti od ovčje vune koji se mogu koristiti u kućanstvima ili prodavati kao suvenir. Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Gradu Pagu, Pag II i Turističkoj zajednici Grada Paga na podršci i sudjelovanju u projektu," rekla je Marija Čemeljić Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića u Pagu.

"Vjerujemo da će aktivnosti iz našeg zajedničkog projekta biti prepoznate i vrednovane u široj lokalnoj zajednici kako bi riješili veliki ekološki problem na otoku Pagu gdje se vuna neadekvatno odlaže u okoliš i time predstavlja ekološku prijetnju. Do kraja prvog dijela projekta odradit će se još jedna radionica mokrog filcanja u školi koju će održati Nikol Jakopić Donadić iz Woolly Handmade. Drugi dio projekta, ukoliko se osiguraju financijska sredstva, trebao bi uključivati predavanje za naše OPG-ove, studijski posjet otoku Krku, Poljoprivrednoj zadruzi otoka Krka i udruzi Žene za otok, Krk. Time želimo educirati stanovnike otoka Paga o korištenju vune u poljoprivredi te ostvariti otočnu suradnju i prenijeti primjere dobre prakse i na naš Pag," izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Pokrovitelji projekta V.U.N.A.: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Pag II.

Objava organizatora

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK