slusaonica01
livestream01

Potpisan ugovor o izgadnji novog cjevovoda

Otok Pag će uskoro dobivati dvostruko više vode od one koju trenutno dobiva. Naime, u hotelu Bura u Senju potpisan je ugovor za izgradnju drugog cjevovoda od Senja do Hrmotina i za izgradnju još jedne podmorske cijevi u sustavu tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak. Projekt je vrijedan 41 milijun eura, a u najvećem dijelu ga financira Europska unija. U projekt će oko deset milijuna eura uložiti osam jedinica lokalne samouprave koje su vlasnice tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak.

 

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić bio je na potpisivanju ugovora i za Radio Pag je rekao: „Potpisivanjem ugovora završen je pripremni postupak koji je trajao gotovo deset godina. Ovaj projekt je temelj budućeg razvoja turizma i općenito gospodarstva na otoku Pagu, jer bez vode nema napretka. Kada se ovaj projekt završi, a to će biti vrlo brzo, svi na otoku će dobiti dovoljnu količinu kvalitetne pitke vode. Na novi sustav vodoopskrbe priključit će se i sva naselja na južnom dijelu otoka i tako će dobiti kvalitetnu vodu.“

Nakon završetka ovog projekta, otok Pag će dobivati oko 380 litara vode u sekundi, dvostruko više nego što trenutno dobiva. Na izgradnji novog vodovodnog sustava radit će kineske tvrtke. Na potpisivanju ugovora, među ostalima, bili su Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Prva podmorska cijev preko koje je otok Pag počeo dobivati vodu s kopna postavljena je 1979. godine. No, količina vode koja se od tada dobivala, postala je nedovoljna. Zbog toga je pokrenut projekt dogradnje postojećeg sustava vodoopskrbe kojim će, kako se procjenjuje, otok Pag idućih tridesetak godina dobivati dovoljnu količinu vode.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK