slusaonica01
livestream01

U sjedištu gradske uprave Grada Paga svečano je potpisan ugovor između Grada Paga i Ministarstva državne imovine o ustupanju na uporabu dvije nekretnine, tvrđave Fortica i kule Skrivanat. Na temelju ugovora Grad Pag je stekao pravo upravljanja s dva iznimno vrijedna i za Pag važna spomenika kulture.

Ugovor su potpisali Goran Marić, ministar državne imovine i Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga. Na potpisivanju ugovora bili su nazočni zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić i župan Zadarske županije Božidar Longin.
"Zahvalan sam ministru Mariću što je omogućio potpisivanje ovog ugovora kao i na potpori koju nam je dao i koji je prepoznao našu želju da kulu Skrivanat i tvrđavu Fortica vratimo na upravljanje Gradu Pagu kako bi ta dva spomenika kulture mogli urediti. Problem je postojao više od deset godina i nismo ga mogli riješiti, ali donošenjem zakona koji se odnosi na državnu imovinu, pokrenuli smo postupak i rezultat tog postupka je i potpisivanje ovog ugovora. Ministar Marić je od početka vidio koliko nam je to važno i na tome mu još jednom zahvaljujem," rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.
Ministar Goran Marić je rekao kako je bilo nerazumno državnu imovinu držati u stanju u kakvom se držala, bez mogućnosti uređenja i privođenja svrsi.
"Ova Vlada je donošenjem zakona omogućila predaju na upravljanje državne imovine i zahvaljujući tom zakonu, potpisan je i ovaj ugovor. Ovdje sam osjetio i razum i emociju. Razum, jer se ti vrijedni spomenici kulture žele očuvati i urediti i emociju gradonačelnika i njegovih suradnika, a osjetio sam to i u županiji, koja je povezana s ovakvim spomenicima kulture koji Gradu Pagu puno znače. Smatram kako treba omogućiti ljudima koji žive u Gradu Pagu i na otoku da imaju bogatiji život i izvan turističke sezone, a ovo je jedan od koraka u tom smjeru," rekao je ministar Marić.
Nakon potpisivanja ugovora, ministar Marić je, u pratnji gradonačelnika Ante Fabijanića i zamjenika gradonačelnika Davora Fabijanića, razgledao kulu Skrivanat, posjetio je Benediktinski samostan sv. Margarite, a razgledao je i nekadašnju palaču Matasović na Trgu Petra Krešimira IV. Gradonačelnik Fabijanić je upoznao ministra Marića sa željom gradske uprave Grada Paga za uređenjem palače te je naveo kako je u ruševnom stanju i opasna za stanovnike Paga i ljeti za turiste. Ministar Marić je rekao kako vjeruje da će se uskoro riješiti i taj problem.
Kula Skrivanat je važan dio spomeničke baštine Paga. Izgrađena je u 15. stoljeću, a njenom izgradnjom i izgradnjom Zborne crkve Marijinog Uznesenja počela je izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale grad Pag. Utvrda Fortica je u 6. stoljeću bila bizantska utvrda, a u obliku u kojem se danas nalazi, izgrađena je u 17. stoljeću. U njoj je bila vojna posada koja je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna i štitila trgovačke brodove koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK