slusaonica01
livestream01

Radio Pag amofore Letavica

U Pagu je u petak u Kneževom dvoru, u organizaciji Turističke zajednice grada Paga, predstavljena prva internetska stranica o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu. Uz to, govorilo se i o načinu zaštite amfora. Uz brojnu publiku, na predstavljanju su nazočni bili gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Grada Novalje Marijan Šuljić, dr. sc. Hrvoje Manenica, zamjenik ministrice kulture, Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar, predstavnici Turističke zajednice Grada Novalje, Turističke zajednice Općine Kolan i Turističke zajednice Općine Povljana. Vedran Dorušić iz Ronilačkog kluba Foka slikovito je opisao kako je došlo do pronalaska amfora.

Sveučilišna profesorica dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru iznijela je vrlo zanimljiv povijesni pregled podvodne arheologije na Jadranu i u akvatoriju otoka Paga, te posebno govorila o značenju pronalaska kod rta Letavica. Kako je rečeno, prije nešto više od osam mjeseci u moru ispred autokampa Šimuni, vlasnik Ronilačkog centra Foka Vedran Dorušić s prijateljima je otkrio ostatke antičkoga broda i više stotina amfora. U zaštitu, a kasnije i prezentaciju tog podmorskog arheološkog blaga odmah su se uključili Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga, arheolozi i Ministarstvo kulture. Kako je rekao Vedran Dorušić, nlazište se namjerava zaštititi suvremenim tehnologijama na temelju ultrazvuka i kamera.
-Na lokaciji smo napravili prve testove s jednom norveškom firmom i rezultati su bili više nego dobri, i osim što će ti rezultati biti vrlo jednostavni za uporabu, za detekciju neželjenog ronjenja bit će izuzetno korisni za proučavanje biologije," rekao je Dorušić.
Roniocima će amfore biti dostupne pod morem, a ostalima će na raspolaganju biti internetska stranica, prva u Hrvatskoj posvećena podmorskom arheološkom lokalitetu.
U izradi stranice veliki doprinos dao je Igor Savić, stručnjak za marketing i komunikacije koji je također govorio na predstavljanju internetske stranice. (Tekst i foto: Josip Portada)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK