slusaonica01
livestream01
  • image

 Radio Pag anticki vodovod u Novalji

U Gradskom muzeju Novalja postavljena je nova atrakcija za posjetitelje, 3D animacija rimskog vodovoda. Rimski vodovod iz 1. st. pr. n. e. u cijelosti je isklesan u živom kamenu. Dug je 1042 metra, prosječna mu je širina oko 60 centimetara, visina mu varira od 120 cm do 220 cm, a najvećim dijelom tunela iznosi oko 170 do 180 cm.

Dubok je 44 metra i ima devet nadzemnih otvora. Služio je za napajanje stanovništva pitkom vodom, za potrebe keramičkih radionica, bojadisaonica i za opskrbu brodova. Krajem antičkog razdoblja prestao se koristiti i zaboravljen je, a otkriven je u 19. stoljeću. Prema lokalnoj priči, u prvoj polovici 19. stoljeća u njega je propalo dijete i dok su mještani spašavali dijete, pod zemljom su otkrili kanal. Prvi je vodovod istraživao don Ante Bonefačić, župnik Novalje, koji je o tome pisao u župnoj kronici iz 1910. godine. Osamdesetih godina 20. stoljeća vodovod je istraživao učitelj Bruno Puharić, a devedesetih godina rimski vodovod je istraživao prof. Nikola Crnković. Otkrio je da se vodovod račva u dva pravca, prema Kolanu i prema Novaljskom polju. Danas je antički vodovod turistička atrakcija. Na ulazu u tunel sa strane Novalje izgrađen je Gradski muzej, a u podrumu muzeja uređen je ulaz u ovaj jedinstveni arheološki lokalitet.

Josip Portada/Radio Pag

0
0
0
s2smodern

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK