slusaonica01
livestream01

Radio Pag Gradski muzej Novalja

Gradski muzej Novalja obilježio je Međunarodni dan muzeja slobodnim ulazom za sve posjetitelje, stručnim vodstvom i dječje arheološke radionice gdje su učenici Osnovne škole A. G. Matoša sudjelovali u pravom arheološkom iskapanju, izradi mozaika i restauraciji keramičkih posuda.


"Priključili smo se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i imali smo jako velik broj posjetitelja," rekao je Dražen Peranić, ravnatelj Gradskog muzeja Novalja. "Uz atraktivne izloške koji su u redovnoj postavi muzeja, dodatno smo ponudu muzeja obogatili projekcijom izložaka na velikom ekranu, a najnovije je i 3D projekcija antičkog vodovoda."
Jedna od zanimljivosti Gradskog muzeja Novalja je što je izgrađen na ulazu u vodovod iz 1. st. pr. n. e. koji je u cijelosti isklesan u živom kamenu. Dug je 1042 metra, prosječna mu je širina oko 60 centimetara, visina mu varira od 120 cm do 220 cm, a najvećim dijelom tunela iznosi oko 170 do 180 cm. Dubok je 44 metra i ima devet nadzemnih otvora. Služio je za napajanje stanovništva pitkom vodom, za potrebe keramičkih radionica i za opskrbu brodova. Krajem antičkog razdoblja prestao se koristiti i zaboravljen je, a otkriven je u 19. stoljeću. Vodovod je istraživao don Ante Bonefačić, župnik Novalje, koji je o tome pisao u župnoj kronici iz 1910. godine. Osamdesetih godina 20. stoljeća vodovod je istraživao učitelj Bruno Puharić, a devedesetih godina rimski vodovod je istraživao prof. Nikola Crnković. Danas je antički vodovod turistička atrakcija.U podrumu Gradskog muzeja Novalje uređen je ulaz u ovaj jedinstveni arheološki lokalitet.
"Radimo i na uvrštavanju u muzej projekcije izuzetno važnog nalaza iz Caske koji je dobio naziv "Mala iz Caske", što smatramo posebno atraktivnim. Nakit i drugi predmeti koji su pronađeni na nalazištu Mala od Caske su na restauraciji u Arheološkom muzeju Zadar, a kada se završi taj postupak, i te vrijedne predmete ćemo postaviti u muzej. Uz to, pregovaramo s Hrvatskom televizijom o ustupanju projekcije "Mala od Caske" kako bi i to postavili u muzej," rekao je Dražen Peranić.
Gradski muzej Novalja planira organizirati i arheološke radionice za učenike.
"Za učenike četvrtog razreda osnovne škole 8. lipnja organizirat ćemo arheološku radionicu na kojoj će učenici raditi poput arheologa i to će biti zanimljiv i koristan način edukacije o arheologiji," rekao je Dražen Peranić.

Josip Portada

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK