slusaonica01
livestream01

Radio Pag Pozar Zrce

Kako je rekao Jure Orlić, predsjednik DVD-a Pag, u gašenju velikog požara na Zrću u velikoj mjeri je pomogla savršena i visoko profesionalna organizacija evakuacije oko 10. 000 turista koji su u trenutku izbijanja požara bili na Zrću te organizacija gašenja požara i solidarnost vatrogasaca s cijelog otoka Paga, iz Ličko-senjske županije i Zadarske županije.


"Grad Novalja i DVD Novalja su sve savršeno organizirali," rekao je Jure Orlić. "To se prije svega odnosi na evakuaciju velikog broja turista koji su u trenutku izbijanja požara bili na plaži Zrće. Turiste se najprije prebacilo na drugu plažu, a onda su javnim prijevozom vrlo brzo evakuirani sa Zrća. Sve je to bilo bez ikakvog incidenta. Vatrogasci, policija, hitna medicinska pomoć i zaštitarska služba bili su organizirani na najvišoj mogućoj razini. Grad Novalja je organizirao evakuaciju autobusima, osigurao vodu za piće, sve je bilo organizirano doslovno u desetak minuta. Upravo zbog dobre organizacije nije bilo ozlijeđenih i nije bilo štete na ugostiteljskim objektima na Zrću."
Požar je izbio oko 01:00 sat iza ponoći, a zbog bure, vatra se brzo širila i došla na 300 do 350 metara od prvih ugostiteljskih objekata. U 02:30 sati Klub Kalypso je preko društevih mreža uputio apel: "Kalypso je ugrožen vatrom! Tko god može, molimo da dođe pomoći da se obrani klub."
Kako je rekao Jure Orlić, vatrogaci su s plaže gasili požar i sprečavali širenje vatre prema klubovima. Rano ujutro, kada su se ispunili vremenski uvjeti, na Zrće su došli kanaderi koji su pomogli u gašenju požara.
"U požaru je izgorjelo više od pet hektara šume, bio je to velik i opasan požar, i ponavljam, samo zahvaljujući velikoj solidarnosti vatrogasaca i odličnoj organizaciji nitko od turista nije ni ogreben, a kamoli ozlijeđen, a požar je stavljen pod kontrolu," rekao je Jure Orlić.
Na Zrću su ekipe vatrogasaca iz DVD-a Novalja i vatrogasci drugih DVD-ova s otoka organizirali dežurstva kako ne bi došlo do ponovnog izbijanja požara.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK