slusaonica01
livestream01

Radio Pag veslac Damir Martin

Gost Veslačkog kluba Pag i otoka Paga na regati Zrće-Pag bio je Damir Martin, veslač svjetske klase, dvostruki svjetski i europski prvak, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a 2016. godine postao je prvi Europljanin s vremenom ispod 6:40.0 u M1x. Damir Martin rođen je u Vukovaru, 14. srpnja 1988. godine, a iz Vukovara je došao u Zagreb kao prognanik nakon pada grada u studenom 1991. godine. U dobi od jedanaest godina počeo je trenirati u VK Zagreb, a nakon toga je prešao u VK Trešnjevka. Nakon Olimpijskih igara 2016. godine prešao je iz VK Trešnjevka u VK Croatia.


S Damirom Martinom smo razgovarali na dan kada je trebala biti održana regata Zrće-Pag.
-Osvojili ste brojna odličja na europskim i svjetskim natjecanjima. No, odličje s Olimpijskih igara je ipak nekako posebno. Kako je to, doći na Olimpijske igre i osvojiti odličje?

Damir Martin: Nema osjećaja koji to može nadmašiti, to je velika potvrda truda. No, tu je važna obitelji, jer bez njih, bez njihove podrške, sve to ne bi bilo moguće.

-Veslanje mnogi doživljavaju kao težak sport. Što bi preporučili mladima koji se žele baviti tim sportom? Koliko je veslanje zahtjevno?

Damir Martin: Nije pretjerano zahtjevno, ali najvažnije je da se to voli, a što se voli nije teško. Tako nije teško ni ustajati ujutro u šest, prije škole ići na trening, a onda poslije škole ponovno na treninge. Ako se taj sport voli, onda se i budiš i ideš spavati s tim. Vesljanje je više životni put, životni stil, nego što je to samo bavljenje veslanjem. Veslač više živi veslanje, a bavi se životom.

-Veslanje nije toliko eksponirano u javnosti kao neki drugi sportovi, a tako ni veslači nisu toliko eksponirani u javnosti. Nije li to pomalo nepravedno?

Damir Martin: Mi veslači nismo ušli u veslanje s ciljem zarade, stjecanja nekog velikog novca. To radimo iz ljubavi prema veslanju. Sve što dobivamo od veslanja, to je samo bonus. Da smo htjeli samo neke novce vjerojatno bi se bavili nogometom, rukometom, košarkom, gdje su profesionalni ugovori. U veslanju nema profesionalnih ugovora, živimo isključivo od svojeg rada, rezultata, od države i od onoga s čime nam naši prijatelji i sponzori pomognu. Ali, premda ovdje nema milijuna, nema puno novaca, ima puno prijatelja, a to je jako bitno.

-Došli ste kao gost Veslačkog kluba Pag i regate Zrće-Pag. Međutim, zbog lošeg vremena regata se nije mogla održati.

Damir Martin: Da je regata održana u subotu, kada je bilo jako lijepo vrijeme, svi osmerci bi stigli do cilja. Sada se dogodilo da su već nakon dva kilometra valovi bili takvi da veslački čamci to jednostavno nisu mogli podnijeti, jer su niski valobrani. Valovi su ušli u čamac jedne ekipe i nije se moglo nastaviti. Vrijeme nije bilo za veslanje, no to je opet gušt u veslanju, što se ide provjeravat koliko se može i dokle se može ići.

-Start regate je bio na plaži Zrće. Ekipe su krenule dosta optimistično.

Damir Martin: Da, jer kada je sportsko nadmetanje, uvijek se ide pobijediti. Ali, u veslanju je to specifično. U svakom natjecanju se želi biti prvi, ali kod veslanja to znači biti ispred onog drugog. U veslanju je tako da tek kad si naprijed vidiš protivnika. Dok si iza, ne vidiš protivnika i to je onda teško.

-Jeste li prvi puta na Pagu?

Damir Martin: Ne, jer moja supruga ima apartman u Povljani, tako da iskoristim poneki slobodni vikend kako bih došao na Pag. Budem kratko ovdje, a prije spavanja jako volim ići na palačinke na štandovima.

-Što slijedi nakon Paga? Idete li na odmor ili počinjete s treninzima?

Damir Martin: Prvog rujna sam osvojio kvalifikacije za Olimpijske igre i odmah krećem s pripremama. Krećem s treninzima, a imam pred sobom deset mjeseci ili točno 480 treninga.

-Kakva su vaša očekivanja od Olimpijskih igara? Dobro poznajete svoju konkurenciju i općenito stanje u svijetu veslanja.

Damir Martin: Ne volim govoriti o plasmanima, uvijek govorim o svojim mogućnostima. Imam iskustva, snage i volje. Spreman sam. Imao sam tri tjedna slobodno i to je sve za ovu godinu i do srpnja mjeseca iduće godine nema stanke. Mislim da će nakon Olimpijskih igara opet biti puno ponosnih i sretnih.

-Hoće li i supruga biti s vama na Olimpijskim igrama i davati vam podršku?

Damir Martin: Supruga je uvijek sa mnom na natjecanjima, kao i ovdje sada na Pagu.

-Kakav je vaš dojam o Pagu, o Paškoj uvali.

Damir Martin: Mislim da su uvjeti u Paškoj uvali idealni za veslanje, kada nema bure ili jakog juga. Volio bih ovdje odrađivati jesenski i proljetni dio priprema kada bude dobro vrijeme. Ovdje infrastruktura može biti još malo bolja, na primjer spremište čamaca i slično. Nadam se da ću ove ili iduće godine u tome uspjeti, vidjet ću sa svojim timom kako ćemo to organizirati, ali svakako bih želio ovdje provesti jedan dio priprema, onih bazičnih.

Josip Portada/Radio Pag

 

Ostvareni rezultati Damira Martina:
Olimpijske igre-London, Velika Britanija 2016.- srebro, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Olimpijske igre-Rio de Janeiro, Brazil, 2016.-srebro, samac (skif),
Svjetsko prvenstvo u veslanju-Karapiro, NZL 2010.- zlato, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Svjetsko prvenstvo u veslanju-Chungju, KOR 2013.-zlato, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Svjetsko prvenstvo u veslanju-Bled, SLO 2011.-bronca, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Europsko prvenstvo u veslanju-Poznan, POL 2015.- zlato, samac (skif),
Europsko prvenstvo u veslanju-Brandenburg, GER 2016.-zlato, samac (skif),
Europsko prvenstvo u veslanju-Montemor-o-Velho, POR 2010.-srebro, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Europsko prvenstvo u veslanju-Varese, ITA 2012.- srebro, samac (skif),
Europsko prvenstvo u veslanju-Račice, ČEŠ 2017. - srebro, samac (skif),
Svjetsko prvenstvo u veslanju U-18-Amsterdam, NED 2006.-srebro, dvojac na pariće (s Valentom Sinkovićem),
Svjetsko prvenstvo u veslanju U-23-Račice, CZE 2009.-zlato, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom),
Svjetsko prvenstvo u veslanju U-23-Brest, BLR 2010.-zlato, četverac na pariće (s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom).

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK