slusaonica01
livestream01

Udruga Paška alka izvela je na Trgu Petra Krešimira IV. prikaz utemeljenja grada Paga. Prikaz je održan na mjestu na kojem je 18. svibnja 1443. godine položen kamen temeljac Zborne crkve Marijinog Uznesenja, što je bio početak izgradnje novog grada Paga. Naime, novi grad Pag, na mjestu na kojem se danas nalazi, utemeljen je 18. svibnja 1443. godine. Članice i članovi udruge Paška alka odigrali su uloge plemkinja, plemića, pučanki, pučana, svećenika, biskupa i paškog kneza. U povorci su izašli iz Kneževog dvora i došli su pred Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, gdje je održan Prikaz utemeljenja novog grada Paga.

U Prikazu utemeljenja izveden je blagoslov kamena temeljca, polaganje kamena, a knez je pročitao povelju o utemeljenju grada Paga. Članice i članovi udruge Paška alka su, nakon Prikaza utemeljenja novog grada Paga, izveli nekoliko renesansnih plesova. Udruga Paška alka već nekoliko godina svojim prikazom utemeljenja grada Paga, obilježava 18. svibanj, dan kada je počela izgradnja novog grada Paga. Naime, grad Pag se od 10. stoljeća do izgradnje novog grada Paga nalazio na lokalitetu koji se naziva Stari grad.

tjs-21
tjs-20
tjs-15
tjs-11
tjs-07
tjs-02

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK