slusaonica01
livestream01

pozar crnika

Procesija sa Svetim Trnom održat će se u Pagu 4. svibnja 2019. godine u župi Uznesenja BDM u Pagu, prvi put nakon 74 godine, jer su tu procesiju bile zabranile komunističke vlasti. Sveti Trn već sedam stoljeća se čuva u Benediktinskom samostanu sv. Margarite. Štovanje Svetoga Trna u Pagu je 1788. godine službeno odobrila Sveta Stolica.

Odluka Kongregacije za obrede iz 1788. godine službeno je zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se 4. svibnja u Pagu, prema odluci Kongregacije za obrede, štuje Relikvija Svetog Trna. Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je 1443. godine Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u Benediktinski samostan sv. Margarite. Napisao je i ispravu o tom daru, čiji prijepis iz 1564. godine iz arhiva Marka Laura Ruića, otkriva zahtjeve fra Ivana Tutnića, darovatelja Svetog Trna, na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i kako je izložiti u liturgijskim slavljima.
Relikvija Svetog Trna s velikom pobožnošću štovana je u Pagu 510 godina, od 1435. do 1945. godine kada su komunističke vlasti u Pagu zabranile održavanje te procesije.
Procesija 4. svibnja 2019. godine značit će početak novoga povijesnog razdoblja u štovanju Svetoga Trna u Pagu koji će svake godine biti izložen vjernicima. (Josip Portada/Radio Pag)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK