slusaonica01
livestream01

karbur

U srijedu 10. travnja u Kolanu bit će predstavljena knjiga "Karbun - spomen na kolanjske rudnike ugljena - da se ne zaboravi", autora Ivana Balabanića. Predstavljanje, u organizaciji Općine Kolan i Matice hrvatske ogranak Kolan, će se održati u svečanoj sali Općine Kolan, s početkom u 19:30.


Monografija Ivana Balabanića Bertova: Da se ne zaboravi – KARBUN: spomen na kolanjske rudnike ugljena predstavlja prikaz geološko – gospodarske – kulturne baštine mjesta Kolana a time i otoka Paga. Kolanjski ugljen koristio se za loženje. Prema dostupnim podacima još u mletačkim vremenima otvorena je prva kava rudnika. Zanimljivo je da je za kolanske ugljenokope izgrađena prava željeznička infrastruktura. Pruga je vodila do luke Šimuna. Vlak s vagonima je vodila mala lokomotiva "feratina", po pruzi postavljenoj po paškom kamenjaru. Pruga je prolazila kroz suhozide, a zbog kretanja ovaca, suhozidi su imali poseban sustav otvaranja i zatvaranja. Tijekom prvog svjetskog rata zbog ratnih potreba pruga je razmontirana.

Tisak knjige sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK