slusaonica01
livestream01

 radio pag letavica

FOKA d.o.o. i vlasnik tvrtke Vedran Dorušić, pronalazač iznimno vrijednog i značajnog podmorskog arheološkog lokaliteta Letavica kod otoka Paga, s ostacima antičkog rimskog brodoloma iz 1. st. po Kr., s velikim će ponosom na nautičkom sajmu u Düsseldorfu, "Boot Düsseldorf 2020," od 18. do 26. siječnja, predstaviti Hrvatsku, otok Pag, grad Pag i podmorsko arheološko nalazište Letavica u sklopu promocije hrvatskog turizma za 2020. godinu.

Za tu prigodu snimljen je film o arheološkom nalazištu Letavica kojeg je uredio i montirao Alan Crljenko.
Vedran Dorušić navodi kako Otok Pag obiluje arheološkim nalazištima iz raznih vremenskih razdoblja, među kojima se posebno ističu nalazišta iz antičkog doba. Sudeći prema pisanju rimskog znanstvenika Plinija Starijeg, koji je u 1. st. po Kr. napisao enciklopedijsko djelo Naturalis Historia, otok Pag u antičko doba nazivao se Cissa ili Cissa Portunata tj. Cissa, prirodno obdarena lukom. Iako za sada još nije dokazano da se pridjev 'portunata' u Plinijevom radu doista odnosi na otok Pag, geografska i geomorfološka obilježja otoka idu u prilog toj pretpostavci.
"Nalazište Letavica kod otoka Paga leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelina, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza. Na udaljenosti od oko 38 metara u pravcu sjeveroistoka nalazi se olovna prečka antičkog olovno-drvenog sidra, dužine 1,6 m, koje je vjerojatno pripadalo istome brodu. U neposrednoj blizini prečke leži i dno veće keramičke posude, za sada nepoznate datacije," navodi Vedran Dorušić.
Položaj nalaza na morskome dnu upućuje na činjenicu da nije riječ o teretu koji se prilikom havarije istresao iz brodskog potpalublja, već je na morsko dno potonuo s čitavim brodom. Dužina glavne koncentracije amfora iznosi oko 23-24 m te upućuje na brod dužine 25 – 30 m.
Više o nalazištu Letavica na linkovima:
https://www.foka.hr/index.php/en/
https://www.discover-pag.com/hr/

 

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK