slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Lokunja

Ljekovito blato na Lokunji je čisto. Potvrdio je to Davor Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Grada Paga.


"Bilo je nekih tvrdnji kako je ljekovito blato na Lokunji onečišćeno, međutim, uzorke smo poslali na analizu i pokazalo se kako je blato čisto," rekao je Davor Fabijanić.
Gradska uprava Grada Paga ne odustaje od lječilišta na Lokunji, ali djeluje u skladu s objektivnim okolnostima.
"Svima nam je želja da se na Lokunji uredi lječilište i od toga ne odustajemo, a za sada smo napravili mali, skroman korak, onoliko koliko smo mogli," rekao je Davor Fabijanić. "Uređen je mali ugostiteljsko-turistički objekt za potrebe onih koji dolaze na Lokunju i koriste ljekovito blato. To nije puno, ali za sada se nije moglo više od toga. Ali, i to je barem nekakav početak."
Već prije je u organizaciji paške gradske uprave velik dio Lokunje očišćen. Rubni dijelovi bazena su prokopani, dio mulja je izvađen, a otpad je uklonjen. Paški peloid, ljekovito blato, prema istraživanjima koja su sedamdesetih godina 20. stoljeća provedena na sveučilištu u Munchenu, pomaže u liječenju reumatskih i dermatoloških oboljenja. Nije poznato od kada se u Pagu peloid koristi za liječenje, ali je poznato kako su ga koristili turisti koji su početkom 20. stoljeća dolazili u Pag. No, već tada je postojala tradicija korištenja peloida, što upućuje kako se znatno prije toga peloid počeo koristiti za liječenje. Od dvadesetih godina 20. stoljeća bilo je više pokušaja izgradnje lječilišta na Lokunji, ali niti jedan nije uspio. No, kako je ljekovito blato korisno, a lječilište može pomoći u produljenju turističke sezone, od tog projekta se ne odustaje.

Josip Portada

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK