slusaonica01
livestream01

Radio Pag Letavica na sajmu

Na nautičkom sajmu u Düsseldorfu, "Boot Düsseldorf 2020." koji traje od 18. do 26. siječnja, FOKA d.o.o. i vlasnik tvrtke Vedran Dorušić, pronalazač podmorskog arheološkog lokaliteta Letavica kod otoka Paga, predstavljaju Hrvatsku, otok Pag, Grad Pag i podmorsko arheološko nalazište Letavica, a u sklopu promocije hrvatskog turizma za 2020. godinu.

Za tu prigodu snimljen je film o arheološkom nalazištu Letavica kojeg je uredio i montirao Alan Crljenko. Kako je rekao Vedran Dorušić, predstavljanje na sajmu protječe u vrlo uspješnoj komunikaciji s mnogobrojnim posjetiteljima koji su pohodili izložbeno mjesto.
"Posjetiteljima smo prezentirali hrvatski ronilački turizam i arheološko nalazište Letavica kod otoka Paga, otok Pag i Grad Pag, te Camping Village Šimuni na otoku Pagu. Veliko zanimanje posjetitelja izazvala je informacija kako ovaj antički brodolom iz prvog stoljeća prije Krista, s oko 400 izvrsno očuvanih amfora Lamboglia tipa 2, nije od devastacije zaštićen željeznim rešetkama, kao što se to do sada činilo pri zaštiti ovakvih nalazišta. Naime, brodolom na lokalitetu Letavica zaštićen je i osiguran modernim tehnologijama, te je ujedno i jedini antički brodolom do dubine 40 metara na kojeg se smije zaroniti, a da nije zaštićen metalnim kavezom. Stoga je ovaj lokalitet otvoren, ali i siguran od pustošenja, te će svi koji će posjećivati ovo vrlo značajno arheološko nalazište imati spektakularan doživljaj ronjenja s odjecima daleke prošlosti, na jednom doista izuzetnom mjestu naše kulturne baštine. Ponosni smo, sretni i zadovoljni. Oni koji nas žele posjetiti na sajmu Boot Düsseldorf 2020, naći će nas u Halle 13 Stand A33. Hvala svima na potpori," rekao je Vedran Dorušić.
Nalazište Letavica leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Na nalaziptu je oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr., u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelina, a manji dio je izmaknut iz glavne koncentracije nalaza. Na udaljenosti od oko 38 metara u pravcu sjeveroistoka nalazi se olovna prečka antičkog olovno-drvenog sidra, dužine 1,6 m, koje je vjerojatno pripadalo istome brodu.

Josip Portada
Foto: Vedran Dorušić

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK