slusaonica01
livestream01

Radio Pag Pesticidi

U predvorju Osnovne škole A. G. Matoša u Novalji, 7. ožujka od 10 do 14 sati održat će se program osposobljavanja za rukovanje pesticidima i stručno osposobljavanje u poljoprivredi. Program će provesti Ustanova za obrazovanje odraslih "Zagrebačko učilište" temeljem ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.


Osobe koje su završile Osnovnu izobrazbu za rukovanje pesticidima, po isteku pet godina, dužne su se uključiti u dopunsku izobrazbu. Ova izobrazba se provodi u 5 nastavnih sati programa, odnosno jedan dan nastave u večernjim satima, od 18 do 21 sat. Po završenom osposobljavanju polaznici dobivaju potvrdu o završenoj dopunskoj izobrazbi te se u FIS sustavu aktivira mogućnost daljnje kupovine sredstava za zaštitu bilja. U cijenu je uključen trošak seminara i završnog ispita, te izdavanja potvrde o osposobljenosti. Sa sobom treba donijeti osobnu iskaznicu.
U okviru izobrazbe za pesticide polaznici će se moći i stručno osposobiti za rukovanje pojedinim sredstvima rada: rukovatelj poljoprivrednim traktorom s priključcima, rukovatelj kombajnom, rukovatelj motornom pilom, rukovatelj viličarom, bagerom, utovarivačem i dr. Također omogućen je upis u stručna osposobljavanja za poljoprivredna zvanja i to: ratar, stočar, voćar, uzgajivač povrća, uzgajivač goveda, svinja, ovaca i koza, peradi, uzgajivač mliječne stoke na ekološki način i dr. Konkretni raspored rada polaznici će dobiti prvog dana seminara za pesticide. Uvjeti za pohađanje su svjedodžba završene škole (najmanje OŠ); rodni list ili domovnica, potvrda liječnika obiteljske medicine o zdravstvenoj sposobnosti, dvije fotografije (veličine za osobnu iskaznicu), kopija osobne iskaznice. (Napomena: Na prvi dan nastave potrebno je donijeti kopije traženih dokumenata, a na poleđini fotografija potrebno je napisati ime i prezime.)
Provjera stečenih znanja i kompetencija vrši se posebno za pesticide, a posebno za poljoprivredna zvanja ili rukovanje određenim sredstvima rada prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Ispiti se provode pismenim putem, testovima znanja, koji su prilagođeni očekivanom znanju polaznika, a sukladni programu osposobljavanja. U praktičnom dijelu ispita polaznici izvršavaju određene praktične zadatke koje im postavlja Komisija.
Po završenom stručnom osposobljavanju polaznici dobivaju Uvjerenje o stručnoj osposobljenosti i iskaznicu veličine i oblika osobne iskaznice. Stručno osposobljavanje upisuje se u e-knjižicu (ERPS–elektronički radno pravni status).
Polaznici osposobljavanja će prvog dana nastave, temeljem Prijave polaznika, potpisivati Ugovor o osposobljavanju te će dobiti uplatnicu na konkretni iznos zavisno od odabranog obrazovanja. Po završenom osposobljavanju polaznici će na kućnu adresu povratnicom dobiti dokumente o osposobljenosti i račun za uslugu ustanove koja je provodila izobrazbu.
Prijave polaznika nije potrebno vršiti unaprijed. Treba doći naznačenog dana, 30 minuta prije početka nastave, na naznačenu adresu. Na prvi dan nastave donijeti sve potrebne dokumente za upis.
Sve informacije mogu se dobiti na besplatni info-telefon 0800 200 036.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK