slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Popustanje mjera

Na otoku Pagu mnoge radnje i ugostiteljski objekti pripremaju se za početak druge faze popuštanja mjera koje je propisao Nacionalni stožer CZ za sprečavanje širenje zaraze korona virusom.

Neki ugostitelji smatraju kako su pravila problematična, kako im, zbog malog prostora kojim raspolažu, neće biti isplativo raditi. No, dojam je kako većina želi raditi. Uređuju se frizerski saloni, praonice i drugo, a i građani očekuju kako će, nakon druge, a osobito treće faze popuštanja mjera, svakodnevnica postati normalnija. Međutim, kako će se sve to izgledati, znat će se nakon 4. svibnja. U prvoj fazi popuštanja mjera, koja je počela 27. travnja, otvorena je većina trgovina koje ne spadaju u prehrambene i one s higijenskim potrepštinama i produžilo se radno vrijeme trgovina koje je bilo od 08:00 do 17:00 sati.
U okviru prve faze dozvoljen je rad djelatnosti trgovine, osim unutar trgovačkih centara, nastavak rada knjižnicama, muzejima i knjižarama, uvedene su javne gradske i prigradske linije, omogućeni su treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja kao i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.
HZJZ je, tom prigodom, objavio detaljne upute hrvatskih epidemiologa što raditi za sprečavanje infekcije.
1. Za sprečavanje infekcije u trgovinama vlasnici i djelatnici moraju ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini, 15 kupaca na 100 m2 neto, osigurati zaštitne maske i međusobnu udaljenost za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima, osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama i, ako je moguće, osigurati dvokratni rad, osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja što znači dnevno mjerenje tjelesne temperature.
2. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.
Mjere koje se odnose na gradski i prigradski promet:
1. Higijena vozačkog mjesta
Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu–vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se moraju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, polica za naplatu voznih karti, radna ploča.
2. Vožnja s maskom
Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Također je to preporučljivo svima koji će koristiti javni prijevoz. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.
3. Higijena ruku
Kad god je moguće, vozači moraju prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, neka koriste dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. Oprati ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama.
4. Dodirivanje lica
Izbjegavati rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.
5. Kontakt s putnicima
Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavati odgovarajući tjelesni razmak, od 1 do 2 metra, u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.
6. Čišćenje
Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa ili tramvaja posebno treba obratiti pažnju na prozorska stakla te rukohvate na vratima. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu je potrebna dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).
7. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK