slusaonica01
livestream01

Radio Pag pitospora

Pitospora je jedna od biljaka koja na Pagu ukrašava javne površine, parkove i dvorišta obiteljskih kuća. Kako je i kada u Pag došla pitospora? Prve pitospore su, prema dnevničkim zapisima ing. Mičela Fabijanića nu Pagu posađene 1957. godine. U to vrijeme ing. Mičel Fabijanić bio je direktor "Vinarije" i uključio se u projekt ozelenjavanja javnih površina u Pagu. Upravo on je, kako navodi u svojm dnevničkim zapisima, 1957. godine naručio sjeme i sadnice iz Rasadnika na Rabu.

Prve pitospore posađene su uz plažu Prosika. Prije sadnje trebalo je obraditi, odnosno izorati zemljište, a to su napravili Jure Paro Vidolin Bile i Šime Fabijanić Špavalo. U sadnji pitospore na Prosici pomagali su radnici "Vinarije" Bartul Grašo i Ante Grašo. Ing. Mičel Fabijanić navodi kako su pitospore pokazale otpornost na klimatske uvjete na Pagu, posebice na buru. Pitospora već 63 godine ukrašava javne površine i dvorišta u Pagu, a njezina ljepota posebno dolazi do izražaja u svibnju, u vrijeme cvata.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK