slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Osnovna skola Pag

Osnovna škola Jurja Dalmatinca u Pagu dobila je sredstva za projekt rekonstrukcije i obnovu svoje matične zgrade.


"Kao osnivači školskih ustanova intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje svih učenika u našoj Županiji. Kad je u pitanju otok Pag u cjelini, a tako i Grad Pag, Zadarska županija ulaže značajna sredstva u okviru svoje nadležnosti, kao što je ulaganje u luke, ili ceste. Standard života na otoku ne zaostaje za standardom života u drugim dijelovima Županije. Naša briga je razvijati i održavati standard života u onim segmentima koji su u nadležnosti županije. Za otok Pag i grad Pag najbolji primjer za to su naša ulaganja u školstvo," izjavio je župan Božidar Longin.
Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag smještena je u zgradi koja je izgrađena 1966. godine u skladu s pedagoškim standardima i potrebama toga razdoblja. Katnost škole je podrum, prizemlje i dva kata. Zgradu tijekom gotovo 50 godina koriste dvije škole, Osnovna škola Jurja Dalmatinca koja je njen vlasnik i Srednja škola Bartula Kašića kao korisnik prostorija. Osnovnu školu trenutno pohađa 238 učenika i zapošljava 32 učitelja, 3 stručna suradnika, kuharicu, 7 spremačica, 2 kućna majstora, tajnika, računovođu i ravnateljicu. Na zgradi se u 50 godina nisu radili značajniji zahvati te je bila u lošem stanju. Fasada je opadala, krovni oluci su bili u potpunosti zahrđali i izvan funkcije, prokišnjavala je na više mjesta, a na određenim svojim dijelovima je, zbog opadanja fasade i urušavanja zidova, zgrada postala opasna za učenike, djelatnike, roditelje i sve korisnike objekta.
"Realizacija projekta rekonstrukcije 2. kata zgrade osnovne škole u Pagu je produkt dobre suradnje između OŠ Jurja Dalmatinca Pag, Grada Paga i Zadarske županije. Projekt rekonstrukcije 2. kata zgrade Osnovne škole u Pagu je prva faza unutarnjeg uređenja zgrade. Realizacija ovog projekta jako je važna za podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada i podizanje pedagoškog standarda jer će se njome ostvariti prostorni uvjeti za rad u jednoj smjeni. To je posebno važno za sve učenike od 1. do 4. razreda u matičnoj školi, njihove učitelje i roditelje. Za njih se do sada nastava održavala uvijek u poslijepodnevnoj smjeni, a takva je organizacija rada bila na vrlo niskom stupnju pedagoškog standarda, djeca su na nastavu dolazila već umorna pa je rad bio otežan, a rezultati slabiji. Većina roditelja ove djece je zaposlena i u jutarnjim satima kad su djeca slobodna i odmorna nisu u mogućnosti pružiti pomoć, podršku i kontrolu kod pisanja domaće zadaće pa su se one pisale u kasnim večernjim satima, što je bilo jako teško i manje učinkovito. Uređenjem prostora drugog kata poboljšat će se uvjeti rada i za učenike od 5. do 8. razreda, jer će se zamjenom električnih instalacija prostor moći klimatizirati što će u ljetnim mjesecima olakšati rad. Nadam se da će iduću školsku godinu svi učenici u Hrvatskoj započeti u školskim klupama, a učenici iz Paga konačno svi u jutarnjoj smjeni. Vjerujem i da ćemo daljnjom suradnjom Škole, Grada i Županije, u skorije vrijeme, realizirati sve faze obnove zgrade paške škole čime ćemo podići pedagoški standard na vrlo visoku razinu," rekla je ravnateljica škole Željka Zubović.
Projekt obnove zgrade započeo je 2017. godine, izmjenom krova. Njegova vrijednost je iznosila 1.066.416,14 kn i u cijelosti ga je financirala Zadarska županija. Godine 2019. završen je "Projekt energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca na adresi Ante Starčevića 10, Pag". On je realiziran u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 2.728.078,69 kn od čega se 893.265,62 kn sufinanciralo iz Europskog fonda za regionalni razvoj (33%), 767.325,65 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (28%), te 1.067.487,42 kn sufinancirala je Zadarska županija (39%). Energetskom obnovom su ostvareni rezultati: 1. Energetski obnovljena zgrada Osnovne škole Jurja Dalmatinca; 2. Smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 73,98%; 3. Smanjenje razine emisije CO2 za 50,49%; 4. Energetski razred zgrade škole nakon obnove je A+.
Nakon što je obnovljena vanjska ovojnica zgrade, krenulo je planiranje unutarnjeg uređenja. Ono je podijeljeno u dvije faze. Prva od dvije faze je uređenje 2. kata.
Na drugom katu škole trenutno se nalaze četiri učionice. Statičkom provjerom utvrđeno je da se uklanjanjem dva nosiva zida neće narušiti statika zgrade. Izgradnjom novih pregradnih zidova dobit će se šest učionica čime će se uz postojeće četiri izgraditi dvije nove učionice, koje će svojom površinom, a prema prosječnom broju učenika u razrednom odjelu odgovarati pedagoškom standardu. Finalni rezultat po završetku građevinskih radova će biti: omogućen rad u jednoj smjeni, izmjena elektro instalacija, uređenje podova, zidova, izmjena unutarnje stolarije te klimatizacija prostora. Projekt uređenja 2. kata zgrade matične škole Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag prijavljen je na natječaj „Program razvoja otoka“, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je bio otvoren od 18. veljače do 4. ožujka 2020. godine. Vrijednost projekta je procijenjena na 958.232,63 kune, od kojih Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurava 640.000,00 kuna, a Zadarska županija 318.232,63 kune. Izradu projektne dokumentacije financirao je Grad Pag.
"Otočne škole u nešto su boljoj situaciji od drugih škola, jer se u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguravaju sredstva za društvenu infrastrukturu za otoke. Tako smo prethodnih i ove godine prijavljivali projekte, a ove smo godine dobili sredstva za Osnovnu školu Jurja Dalmatinca Pag. Odobreni iznos je 640 tisuća kuna, što je pojedinačno najviši iznos dodijeljen od strane Ministarstva nekom prijavitelju," rekao je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić. "Do potpune obnove školske zgrade u Pagu potrebno je još obnoviti prizemlje i prvi kat (u kojem radi Srednja škola Bartula Kašića Pag). Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag je u suradnji s Gradom Pagom i Zadarskom županijom počela pripremati projektnu dokumentaciju za uređenje prizemlja, kojim će završiti obnova onog dijela zgrade koji koristi Osnovna škola Jurja Dalmatinca Pag. Vjerujem da ćemo suradnjom između Škole, Grada Paga i Zadarske županije, koja je do sada bila vro uspješna, u skorije vrijeme realizirati sve faze obnove zgrade paške škole čime ćemo podići pedagoški standard na vrlo visoku razinu."

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK