slusaonica01
livestream01

Radio Pag Dom kulture

Navršilo se 65. godina od kada je kino iz prizemlja Kneževog dvora preseljeno u Dom kulture na Golji. No, kako je i kada izgrađen Dom kulture i što je bilo na mjestu na kojem je izgrađen Dom kulture.

O tome je za Radio Pag govorio Šime Goleš, umirovljnik i pučki pjesnik. Dom kulture izgrađen je, navodi Šime Goleš, dobrovoljnim radom Paškinja i Pažana, što potvrđuju i dokumenti nekadašnjeg Narodnog odbora Pag. Izgradnja je počela 1949. godine. Na mjestu na kojem je izgrađen Dom kulture bio je veliki dvor u kojem se uzgajalo voće i povrće.
"Blizu tog dvora, na mjestu na kojem je sada bočalište, bio je veliki bunar koji je uvijek bio pun vode," rekao je Šime Goleš.
Na dobrovoljnim akcijama radili su uglavnom muškarci, a u manjem broju radile su i žene. Svatko je svojim radom, koji je bio normiran, morao pridonijeti izgradnji Doma kulture.
"Nismo svi radili iste stvari. Ja sam imao kar, zaprežna kola s konjima, i morao sam s karom odraditi pet dana, to je bila norma, a tako su radili i drugi koji su imali kar," rekao je Šime Goleš.
Kamen za izgradnju Doma kulture u Pag je dovezen s Velebita, a za to su se koristile penice solane. Kamen je klesao Mate Buljanović Kranjcić.
U Domu kulture se u početku održavale tjelovježbe i ples, a 1955. godine u Dom kulture je, iz prizemlja istočnog krila Kneževog dvora, preseljeno kino. U Domu kulture je, prisjeća se Šime Goleš, uvijek bilo dobre zabave. Navodi kako je poseban doživljaj bio velika kugla koju je izradio ljekarnik Renci Martinelli i postavio je na strop na sredini dvorane.
"Šjor Renci je napravio kuglu i onda bi svjetlo od aparature za kino usmjerio u nju, a sva druga svjetla bi pogasio. Po dvorani su tada bile lijepe boje, to je bio jako lijepi doživljaj, uživali smo u tome," rekao je Šime Goleš.
Dom kulture je bio dobro uređen, imao je veliku pozornicu s garderobom, a bio je i sjedište nekadašnjeg Narodnog sveučilišta Pag. Uz filmove, u Domu kulture su se igrale i kazališne predstave, a gostovala su kazališta iz Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Rijeke...U Domu kulture održavale su se svečane sjednice prigodom državnih praznika i razni programi Saveza pionira, Saveza socijalističke omladine, škole i kulturnih društava. Održavali su se i zborovi Mjesne zajednice Pag. No, od svega, najvažnije je bilo kino. Zanimljiv je podatak da su se kino predstave održavale dva puta dnevno, u 17:00 i u 20:00 sati. Prva je bila za djecu i mlade, druga za starije. Kada su se prikazivali posebno veliki filmski hitovi, održavale su se i matineje. U kinu je bilo 220 sjedećih mjesta i gotovo uvijek je sve bilo popunjeno. Za neke filmove bile su organizirane posebne predstave za učenike osnovne i srednje škole. Nakon što je kino prestalo s radom, u Domu kulture održavali su se razni programi. Tako je 1993. godine održan veliki Znanstveni skup na temu 550. godina od utemeljenja novog grada Paga, a iste godine u Domu kulture gostovao je HNK Zagreb. U Domu kulture još se održavaju školske predstave pred Božić i Novu godinu i karnevalske predstave.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK