slusaonica01
livestream01

Radio Pag Velo blato

U ornitološkim rezervatima Velo blato, Malo blato i Blato rogoza na otoku Pagu, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera obnovila je osmatračnice koje su postavljene 2004. godine.


"To je dio našeg redovitog rada na očuvanju i održavanju zaštićenih područja u županiji, a uz obnovu osmatračnica u ornitološkim rezervatima postavili smo i nove info ploče," rekao je za Radio Pag ravnatelj Natura Jadere mag. ing. Damir Perić.
U ornitološkim rezervatima na otoku Pagu registrirano je 204 vrsta ptica. Ptice dolaze promatrati zaljubljenici u prirodu, turisti, ali i stručnjaci.
Ornitološki rezervati Veliko blato, Malo blato i Blato rogoza (Kolanjsko blato) utočište su za ptice močvarice u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Kako su jezera plitka, pticama je dostupna hrana, a to omogućuje život velikih jata velikih ptica na relativno malom prostoru. Često se mogu vidjeti bijele i sive čaplje, žličarke, liske i razne vrste patki, kormorani i druge. Veliko blato je najveće od tri slatkovodna jezera na otoku Pagu i predstavlja veliku otvorenu vodenu površinu. Malo blato je ljeti presušeno zbog zagušenosti naslagama močvarne flore. Na Malom blatu jedno je od najvažnijih gnjezdišta ugrožene eje livadarke u Hrvatskoj. Manjeg obima od Velog blata je i Blato rogoza. Velo blato i Malo blato nalaze se u blizini Povljane, a Blazo rogoza je u Kolanu.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK