slusaonica01
livestream01

Radio Pag Paski ljetni karneval 

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa, ovogodišnji 61. Paški ljetni karneval se neće održati. No, kako se navodi u objavi organizatora, karneval će se ipak obilježiti s ciljem očuvanja tradicije održavanja Paškog ljetnog karnevala i zbog ranije dogovorenih televizijskih snimanja. Snimanje će se održati u Kuli Skrivanat od 22. do 24. srpnja bez prisustva publike.


"Paški ljetni karneval ima dugu tradiciju, a održava se u srpnju s ciljem obogaćivanja kulturno-zabavne ponude u gradu Pagu u turističkoj sezoni. Ove godine 61. Paški ljetni karneval neće se održati tradicionalno na pjaci već će se obilježiti u zatvorenom prostoru samo za potrebe televizijskog snimanja. Organizator karnevala ima obvezu osigurati i nadzirati provođenje svih propisanih odluka, epidemioloških mjera i preporuka, održavanje socijalne distance, provođenje mjera dezinfekcije i nošenja maski, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo," rekao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.
Dušan Herenda, karnevalist i aktivist Karnevalske udruge "Markova kumpanija" je rekako kako je Grad Pag, kao grad kulture, prepoznatljiv po svom zimskom i ljetnom karnevalu.
"Ove godine tradicionalni Paški ljetni karneval slavi 61. godinu postojanja. Hrvatska udruga karnevalista proglasila ga je najstarijim ljetnim karnevalom u Hrvatskoj. Kako ove godine koronavirus diktira uvjete održavanja svih manifestacija, a Grad Pag poštuje odredbe mjera okupljanja, ovogodišnji Paški ljetni karneval neće se održati u obliku kako ga poznajemo. Ipak, zahvaljujući Hrvatskoj radio televiziji ovaj 61. ljetni karneval obilježiti će se na poseban način te će u povijesti biti zapisano da je održan u kuli Skrivanat u zatvorenom prostoru. Poštujući epidemiološke mjere, bit će prisutni samo sudionici, snimatelji i statisti koji će biti potpisani i socijalno distancirani po epidemiološkim mjerama. Molimo sve građane grada Paga, turiste i posjetitelje za razumijevanje jer je to u interesu svih nas. Veselit ćemo se u drugim, boljim danima i karnevalima," rekao je Dušan Herenda.
U objavi organizatora o Paškom ljetnom karnevalu navodi se kako je Paški ljetni karneval najstariji ljetni karneval u Hrvatskoj i svakako jedno od najatraktivnijih ljetnih zabavnih događanja na otoku Pagu. Navodi se kako je karneval najžilaviji dio paške tradicije te kako se nekada održavao samo zimi, a od 1959. godine održava se i ljeti što je za turiste velika atrakcija. Nadalje s enavodi kako se Paški zimski karneval organizira od kraja 19. stoljeća, no, običaji "ričavac" i "Paška Robinja" mnogo su stariji te su danas dio karnevalske svečanosti. Najvažniji karnevalski dani počinju uz poznato Paško kolo i niz tradicionalnih običaja radi kojih je paški karneval zasigurno jedan od najljepših. Zadnji dan karnevala čita se Oporuka i na kraju se spaljuje Marko, odnosno pust.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK