slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Zrce prijepori

Ovogodišnja turistička sezona je već pri sredini, a još traju prijepori oko Zrća, poglavito zbog zabava koje se organiziraju u klubovima. Na Zrću ovog ljeta nema partijanera kao prijašnjih godina. Po nekim procjenama, ima ih oko 70 posto manje u odnosu na prošlu godinu. No, za neke i tako smanjen broj posjetitelja Zrća je problem. Neki, naime, smatraju kako na Zrću postoji stvarna opasnost od širenja korona virusa. No, ima i onih koji smatraju kako zabave na Zrću nisu opasnije od bilo kojih drugih zabava te kako je dobro što se na Zrću radi, makar i u smanjenom obimu, jer to donosi barem nekakvu zaradu.

Od Zrća je prijašnjih petnaestak godina korist imao cijeli otok jer su posjetitelji Zrća punili sobe i apartmane doslovno od jednog do drugog kraja otoka. Zrće je ozbiljan izvor prihoda za iznajmljivače, ugostitelje, turističke i prijevozničke agencije, brodare i mnoge druge. Zbog toga bi potpuno isključenje Zrća iz sezonskih događaja na otoku bio ozbiljan financijski udar za cijeli otok. I to je, po svemu sudeći, i temelj prijepora. Jedni, naime, smatraju kako je na prvom mjestu sprečavanje širenja korona virusa, što bi u praksi značilo zabranjivanje bilo kakvih događanja na Zrću. Drugi smatraju kako se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, treba dozvoliti rad jer to omogućava barem nekakvu zaradu. No, u uvjetima ljetnih zabava, osobito na plaži, nije se lako pridržavati epidemioloških mjera. Dosta je pozornosti u Hrvatskoj, a posebno na otoku Pagu, pobudio prilog novinarke njemačkog RTL-a Madeline Zilch. U prilogu sa Zrća, njemački RTL objavio je snimke partijanja sa Zrća uz zaključak da turiste koji se ondje zabavljaju nije briga za održavanje međusobne udaljenosti. Navodi se kako su dugi redovi pred klubovima te kako je na stotine partijanera na plesnom podiju.
"Razvija li se ovdje novo žarište virusa," navodi se u prilogu njemačkog RTL-a.
Novinarka Madeline Zilch navodi kako je njezin dojam da u Novalji nitko ne poštuje preporuke u vezi nošenja maski. I nije to rekla samo za partijanere, nego i za konobare u restoranima i kafićima, što su mnogi odmah demantirali. U vezi priloga njemačkog RTL-a oglasio se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je izjavio da su mjere vrlo stroge te kako ih se svi moraju pridržavati.
"Ponovno pozivam njemačke turiste da izaberu Hrvatsku kao svoj ljetni cilj," izjavio je ministar Grlić Radman smatrajući kako je Hrvatska sigurno turističko odredište.
Nema sumnje kako su zabave na Zrću ozbiljan rizik od širenja korona virusa, ali isto tako, nema sumnje kako otočani zimu ne mogu preživjeti od zraka. Zbog toga je vrlo teško donijeti konačan zaključak o tome što je u okolnostima korona krize dobro, a što je loše, premda je jasno kako se treba pridržavati zakona i epidemioloških mjera. Međutim, kao i uvijek u životu, ako sve prođe dobro, nitko neće postavljati nikakva pitanja. Ako se, ne daj Bože, nešto dogodi, tražit će se krivci. No, što bi mogla bila alternativa?

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK