slusaonica01
livestream01

Radio Pag Zvonik i kriz

U sklopu završnih radova na obnovi krovišta zvonika Zborne crkve Marijinog Uznesenja u Pagu, na vrhu zvonika postavljen je križ. Križ je izrađen i restauriran na temelju, preko stotinu godina starih, fotografija fotografske radionice "Alinari", najstarije svjetske fotografske tvrtke utemeljene u Firenci 1852. godine. Fotografije su pronađene i sačuvane u Zavodu za zaštitu spomenika Zadar.

Restaurator Sandi Kotlar obnovio je izvornu vjetrulju, vjetrokaz, koja je postavljena na križ. Radove je izvela tvrtka "Credo-Ing" iz Zadra koja radi i na obnovi ostalog dijela zvonika. Uskoro će početi i restauracija zvona koja se nalaze u zvoniku, a restauraciju će izvesti tvrtka "Grivi" iz Kaštel Kambelovca. Zvona koja se nalaze u zvoniku lijevana su 1926. godine u ljevaonici "Antica fonderia De Poli" u Trevisu u Italiji. Ta ljevaonica lijeva zvona od 1453. godine, a njihova zvona stručnjaci smatraju najboljima. Izvorna zvona koja su se nalazila na zvoniku Zborne crkve Marijinog Uznesenja su, za vrijeme Prvog svjetskog rata pretopljena i iskorištena za izradu topova za potrebe vojske Austro-Ugarske Monarhije.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK