slusaonica01
livestream01

Radio Pag Obljetnica Cudo Sv Kriza

Prema povijesnim zapisima i prema legendi, 23. srpnja 1413. godine, u crkvi sv. Ante Opata u današnjem Starom gradu, iz raspela je potekla krv. Taj događaj je nazvan Čudo Svetog Križa. U Konstitucijama paškog Kaptola o tome se navodi:


"Ovo čudo dogodilo se u Crkvi sv. Ante Opata u Pagu godine 1413., 23. srpnja: čudo veliko u jednog Križa učinjena u rezbariji; curila je Krv iz rane s Boka obilata, kao da je to bio živi Čovjek ranjen, a poslije, sutra dan pojavila se velika kiša što bijaše čudo, budući je pištila tekuća voda na nekim mjestima gdje no prije nije bilo, to jest iza oltara u Crkvi Svetog Tome u Košljunu. Tekuća kao riječna."
Stanovnici Paga su se 1474. godine iz starog, preselili u novi, današnji Pag. Čudotvorni križ je 23. srpnja 1495. godine prenesen iz Starog grada u novi grad Pag i smješten u crkvu sv. Ante Opata koju su Pažani izgradili kako bi se u njoj čuvao Sveti Križ. Tog dana je "nagrnulo mnogo vjernika, ne samo Pažana već i vanjskog svijeta." Pažani su, prigodom prenesenja Presvetog Križa, dobili od Svete Stolice povlasticu potpunog proštenja za one koji bi se ispovijedili i pričestili te pohodili crkvu i udijelili milostinju siromašnima.
O velikom značenju crkve sv. Ante Opata u kojoj se čuvao Sveti Križ, govori i to što je crkva imala tri ključa, od kojih je jednog imao prior samostana, drugog natpop, a trećeg najstariji od općinskih ovlaštenika. Dominikanski samostan ukinut je 22. lipnja 1808. godine, a Sveti Križ je prenesen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja gdje i se danas nalazi.
Crkva sv. Ante Opata, koja se nalazila na današnjem Dominikanskom trgu u Pagu, postala je privatna kuća, a od Dominikanskog samostana ostali su samo dijelovi zidova. Crkva sv. Ante Opata u Starom gradu, u kojoj se dogodilo čudo, s vremenom je propala i od nje je ostao samo dio apside i temelja.
U Paškoj župi je 2013. godine svečano obilježeno 600 godina od tog, za vjernike, velikog događaja.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK