slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Kit u Velebitskom kanalu

U posljednjih nekoliko dana bilo je više dojava o opažanju kita u Velebitskom kanalu. Radi se o velikom kitu (Balaenoptera physalus), a pretpostavlja se kako je to isti koji je 12. kolovoza viđen u blizini Krčkog mosta. Nakon toga je viđen kod Sv. Jurja i kod Ražanca.

Kitovi se najčešće zadržavaju u otvorenom moru, daleko od obale i naseljenih područja. Zbog toga ih mogu vidjeti jedino ribari koji sa svojim ribarskim brodicama love ribu na otvorenom moru. Upravo su ribari, već u svibnju, dojavili kako se u Jadranu nalazi veliki kit.
Međutim, ponekad se kitovi približe obali i tada ih je lako zamijetiti. Istraživači iz Instituta Plavi svijet su u Velebitskom kanalu i traže kita, a ako u tome uspiju, pokušat će utvrditi njegovo zdravstveno stanje. Da bi lakše pronašli velikog kita, istraživači iz Plavog svijeta pozivaju stanovnike naselja uz Velebitski kanal da im pomognu tražiti kita.
"Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici te da nam u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije," navode u Plavom svijetu.
Opažanje se može dojaviti putem Facebook profila (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.
U Plavom svijetu navode: "U slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati! Posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno. Također, veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru. No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50-tak metara."

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK