slusaonica01
livestream01

Radio Pag Peariska

U proteklih nekoliko dana, nekoliko slušatelja je javilo Radio Pagu o pronalasku veće količine uginulih periski koje se na Pagu nazivaju dijalektalnim nazivom loštura. O uginulim periskama javili su mlađi Pažani, kupači koji uz kupanje vole i ronjenje. Uginule periske zamijećene su na u moru na predjelu Veli bok i Mali bok, na središnjem dijelu Paške uvale.


"Oko Velog boka ronim godinama, tamo su u blizini tri potopljena broda iz Drugog svjetskog rata pa odvedem i prijatelje da to vide. U subotu i nedjelju smo ronili i tada sam zamijetio da se lošture ne ponašaju kao obično. Loštura je uvijek malo otvorena, ali kada se pored nje jače zamahne perajom ili kada je se slučajno dodirne odmah se zatvori. Međutim, ove se nisu zatvarale. Kako sam čitao na portalima i slušao u programu Radio Paga o pomoru konjki, odmah sam pomislio da i s lošturama nešto nije u redu," rekao je jedan mlađi slušatelj Radio Paga.
Tridesetak loštura su dobro pogledali, dodirnuli su ih, a kako se nisu zatvorile, posvijetlili su u ljušturu. Vidjeli su da su ljušture prazne.
"Lošture su izgledale jako svježe, ne kao one stare koje se same od sebe raspadaju, nego kao da je s njih samo koji sat prije izvađeno meso," rekao je slušatelj.
Zatražili smo dodatne informacije od sportskih ronilaca koji rone na području Velog boka i Malog boka. I oni su rekli kako su primijetili prazne ljušture periski. Namjeravali su napraviti fotografije i o tome obavijestiti Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Nakon što je se nedavno utvrđeno kako se u Paškoj uvali dogodio pomor konjki, mnogi su sada zabrinuti da bi se mogao dogoditi i pomor periski. Prema informacijama koje smo dobili , zdravih periski ima na području od Vodica do uvale Caska. No, što se događa s periskama u jednom dijelu Paške uvale tek trebaju utvrditi stručnjaci.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK