slusaonica01
livestream01

Radio Pag Letavica

Na podvodnom arheološkom nalazištu Letavica kod Šimuna na otoku Pagu održano je donatorsko ronjenje. Sudionici donatorskog ronjenja platili su cijenu po svoj želji.

Cilj donatorskog ronjenja bilo je prikupljanje sredstava za nastavak istraživanja antičkog brodoloma koje će se održati od 17. do 27. rujna ove godine. Procijenjeno je da je za nastavak istraživanja potrebno osigurati oko 50.000 kuna. Vedran Dorušić iz Ronilačkog centra „Foka“, organizator i voditelj donatorskog ronjenja, rekao je da su na donatorskom ronjenju sredstva prikupili na ležeran i opušten način družeći se, roneći i gradelavajući.

„Svi uvijek volimo nešto novo i nešto prvo,“ rekao je Vedran Dorušić. „Prvo je novo da je Letavica prvo podvodno nalazište koje ima svoju web stranicu na osam jezika na adresi www.discovery-pag-com. Novo je da je to prvo ovakvo nalazište gdje se roni bez zaštitnog kaveza što je donijelo odlične rezultate o kojima ćemo više reći nakon završetka sezone koja još uvijek traje na Letavici. Novo je da smo uspjeli prikupiti novac za daljnje arheološko istraživanje od privatnih donatora kojima se svidjela ideja da ga financijski podrže što smatramo velikim uspjehom za hrvatsku kulturu u vremenu kada svi bilježe proračunski manjak.“

Dorušić je rekao da su se sudionici donatorskog ronjenja ugodno družili.

„Đani Iglić, stari znanac svih portala koji pišu o moru, počastio nas je ribom tako da smo za druženje morali kupiti samo kruh i drva. Iskreno, najviše su me impresionirale male donacije od, po njihovoj želji, anonimnih neronilaca koji su nas pomogli s onime čime su mogli. Ipak, pravi sponzori odradili su to prije i bez puno pompe. Podržali su nas i izravno donirali Maritim Ltd, Tehnomedika d.o.o., Kamp Šimuni d.o.o., Dragorlux d.o.o., Paška Sirana d.d.,Turistička zajednica Grada Paga, Igor Savić. Naravno, nije kasno ako se još netko želi pridružiti i pomoći u u financiranju nastavka istraživanja,“ rekao je Dorušić.

Posebno značenje donatorskog ronjenja je što su sudjelovali i studenti arheologije, podvodnih znanosti i biologije uz druge goste iz struke i medija.

„Mislim da je širenje ideje o istraživanjima koja se financiraju na ovaj način nešto što će biti glavni benefit budući će današnji studenti uskoro biti oni koji će voditi istraživanja. Na žalost, nije nam uspjelo održati vikend za arheologiju, biologiju i ekologiju podmorja u čemu nas je spriječila pandemija korone. Njemačka Spigel TV tri puta odgodila je dolazak iz istih razloga. Poslali su nam mail u kojem su napisali da ne odustanemo od njih. Jasno je da nismo i nećemo. Teško je bilo Nijemcima objasniti da im nećemo naplatiti uslugu prijevoza, boca i svega ostalog, ali naše mišljenje je da svaka promocija podiže svijest o ovom nalazištu i samim time ga štiti,“ naveo je Dorušić.

Dorušić je pojasnio kako je, kada su pronašli lokalitet i počeli ga istraživati, glavna nit vodilja bila da to ne bude hit koji će nestati u tri mjeseca. Arheološko nalazište Letavica otkriveno je 27. srpnja 2018. godine, prošlo je od tada više od dvije godine, a informacije o nalazištu se i dalje objavljuju u medijima i pronalazi se nove načine za podizanje svijesti o nalazištu.

„Hvala svima koji nas podržavaju, bilo financijski ili medijski, a posebno zahvaljujemo portalu Morski.hr koji nas je neprekidno pratio i stoga ćemo se potruditi da prvi dobije ekskluzivne fotografije s našeg nastavka istraživanja,“ rekao je Dorušić.

Nalazište Letavica kod Šimuna nalazi se na dubini od 37 do 39 metara, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna i na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Na nalazištu je skupina od oko 400 dobro vidljivih amfora. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Krista, tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.

Više na: www.discovery-pag.com

0
0
0
s2smodern

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK