slusaonica01
livestream01

radio Pag amfore

Kako je za Radio Pag potvrdio Vedran Dorušić iz Diving centra "Foka" na Pagu, u podmorju nedaleko Šimuna pronađen je senzacionalni pronalazak-olupina rimskog broda.
"Brod je izvanredno dobro očuvan i pretpostavljamo kako se radi o brodu s početka prvog stoljeća prije Krista koji se možda želio skloniti u uvali Šimuni, u kojoj je, prema nekim tragovima, bila i rimska luka. U teretu broda je velik broj dobro očuvanih amfora."


Kako je rekao Vedran Dorušić, brod uz kojeg je velik broj amfora pronađen je slučajno, za vrijeme turističkog ronjenja. Na dnu mora ronioci Diving centgra "Foka", među kojima je bio i Vedran Dorušič, vidjeli su čudnu formaciju.
"Kada smo prišli bliže, shvatili smo kako se radi o potonulom brodu punom začep­ljenih amfora. Drugi dan otišli smo po GPS, kako bi koordinate nalaza prijavili konzervatorima i policiji," rekao je Vedran Dorušić.
Za sada je utvrđeno kako je brod polegao na morsko dno i polako se raspadao, a u dužini od 21 metar rasprostranjene su amfore koje su srasle s okolišem i tako su zaštićene od moguće krađe. Dio se i ne vidi jer je ukopan u dno. Pretpostavlja se kako na nalazištu ima najmanje 600 amfora.
Kako u blizini ima još podmorskih arheoloških nalazišta, u akvatoriju otočića Lukar, Brušnjak, Maun i oko naselja Caska, ljubitelji podmorja se nadaju kako će se urediti prezentacijski centar i arheološki park prema uzoru na slične primjere iz svijeta.
"Istraživanje broda trajat će dugo, a stručnjaci će ga zaštititi mrežom. Kada se provedu istraživanja znat će se više o ovom vrlo značajnom nalazu," rekao je Vedran Dorušić.
Potvrde li se pretpostavke o rimskom brodu pronađenom u akvatoriju Šimuna to bi mogla biti doista izuzetna i velika arheološka senzacija.(Foto: Diving centar Foka)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK