slusaonica01
livestream01

Radio Pag Paska uvala monitoring

Odlukom Ministarstva poljoprivrede od 24. listopada prošle godine, u Paškoj uvali zabranjeno je sakupljanje školjkaša, puževa, spužava i bodljikaša i to do 15. listopada.

Taj rok se približava i postavlja se pitanje što će biti nakon proteka tog roka? Hoće li se školjke, spužve, ježevi i puževi smjeti legalno izlovljavati? Jer, ako će se, nakon proteka tog roka, moći slobodno izlovljavati, koja je bila svrha zabrane? Biolog mora Filip Bukša, jedan od najupućenijih u ovu problematiku, u svojem komentaru navodi kako se u Paškoj uvali, nakon proteka roka iz Odluke Ministarstva poljoprivrede, ipak neće moći vaditi školjke, bodljikaši, spužve i puževi i to iz logičnog razloga-da bi se to moglo, Paška uvala mora dobiti zakonski status eksploatacijskog područja.
"Nakon isteka roka NEĆE se moći legalno vaditi išta od navedenog iz razloga što mora proći razdoblje zakonski propisanog predmonitoringa da bi zona opet postala eksploatacijska," navodi u komentaru Filip Bukša.
Radio Pag je, na ovu temu, resornom ministarstvu dostavio upit kako bi doznali i njihov stav o tome što će se, nakon proteka roka zabrane, u Paškoj uvali doista događati sa školjkašima, spužvama, bodljikašima i puževima. Za opstanak školjkaša, bodljikaša, spužvi i puževa u Paškoj uvali svakako bi najbolje bilo kada bi se, za dozvolu izlova, morao čekati završetak zakonski propisanog predmonitoringa.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK