slusaonica01
livestream01

Radio Pag Cancara

Otok Pag jedno je od staništa kornjače čančare. U Hrvatskoj je čančara ugrožena životinjska vrsta i zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode.

Nažalost, postoje i oni koji čančare uzimaju iz prirode i odnose ih. Međutim, čančare je zabranjeno uzimati iz prirode i odnositi ih, a oni koji to rade mogu dobiti i zatvorsku kaznu. Čančara je ugrožena zbog gubitka pogodnog, prirodnog staništa, ali i zbog sakupljanja, odnosno uzimanja iz prirode. No, zašto neki uzimaju i odnose čančare? Kako je utvrđeno dosadašnjim djelovanjem Inspekcije zaštite prirode i policije, čančare se često drže kao kućni ljubimci, a posebno je tragično što neki uzimaju čančare iz prirode, ubijaju ih i od njihovih oklopa izrađuju okvire za naočale, razne kopče ili ukrase.
Svaki građanin koji vidi nekog u nezakonitom uzimanju čančara iz prirode može to javiti Inspekciji zaštite prirode. Za Zadarsku županiju nadležna je Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša-Područna jedinica Split, telefon 022/ 213-461.
Za područje Ličko-senjske županije nadležna je Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša-Područna jedinica Rijeka, telefon 051/ 325-781.
Prijava inspekciji može se podnijeti i preko linka https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK