slusaonica01
livestream01

Radio Pag cijepljenje protiv gripe

Kreće cijepljenje protiv gripe. U 60 ljekarni diljem Hrvatske, uz obavezan recept, cijepljenje će biti organizirano od 19. do 25 listopada. U ljekarnama u Pagu, Povljani i Novalji nije organizirano cijepljenje već je omogućena kupnja cjepiva s kojim se odlazi kod liječnika obiteljske medicine radi cijepljenja.

Cijena cjepiva je 96 kuna. Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Oni koji ne spadaju u te rizične skupine cjepivo mogu kupiti samo uz predočenje tzv. privatnog, bijelog recepta, jer cjepivo nije u slobodnoj prodaji. Po recept se mora osobno doći obiteljskom liječniku, jer HZZO nije omogućio da i ti recepti idu kroz CEZIH-ov sustav e-recepata, za razliku od recepata za lijekove i proizvode koji su na HZZO-ovim listama lijekova. Recept za cjepivo se ne izdaje u slučaju kontraindikacija, a to mogu biti povišena tjelesna temperatura i akutna respiratorna bolest
Kako je rečeno u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, već od kolovoza pacijenti zovu svoje izabrane liječnike i interesiraju se o cijepljenju protiv gripe te nastoje rezervirati dozu cjepiva. Liječnici ponavljaju već nekoliko mjeseci kako klinička slika može biti znatno kompliciranija ako organizam istovremeno napadne virus influence i koronavirus pa preporučuju zaštitu barem protiv gripe.
"Proteklih godina vladao je zazor od cijepljenja, no sada je interes za cjepivo protiv gripe znatno skočio, otprilike dvostruko," kaže Nataša Toskić Ban, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK