slusaonica01
livestream01

Radio Pag Potres

Na otoku Pagu potresi nisu toliko česti. Kada se dogode, radi se o slabijim potresima ili se osjete potresi koji su se dogodili na nekom drugom području. Najrazorniji potres dogodio se davno, 361. godine, kada je srušen veći dio Cisse, a osim na otoku Pagu, koji se u to vrijeme zvao Cissa, taj potres je napravio veliku štetu i na zadarskom Forumu. Na otoku Pagu dobro se osjetio potres koji se dogodio 1. studenog, oko sedam kilometara SI od Starigrada, a bio je magnitude 4, 7 po Richteru. Potres je pratila tutnjava uzrokovana pucanjem stijena na dubini od 10 kilometara. Seizmolog Krešimir Kuk naveo je kako se potres osjetio na velikom području Hrvatske, od Zadra, zadarskog područja, do Splita, a i u Zagrebu ga se moglo osjetiti.


No, glavno pitanje je, može li se očekivati još potresa, nakon ovog iznad Starigrada?
Seizmolog Krešimr Kuk rekao je kako se očekuju naknadni potresi i da se do sada već zabilježilo nešto slabijih potresa. Slabiji potresi se nisu osjetili, a hoće li se osjetiti neki kasniji, to se ne može znati.
"Ovaj potres nije direktno povezan s potresom od nekoliko dana u Turskoj, ali možemo primijetiti da je posljednjih mjeseci šire područje jugoistočne Europe aktivnije," rekao je Kuk.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK