slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Cissa na Pagu

Uvala Caska još krije tajnu o gradu koji je nestao pod morem, o onome što se ondje doista dogodilo, ali i što je zapravo bio grad Cissa. Je li Cissa potonula uslijed potresa 361. godine ili je razlog uništenja Cisse nešto drugo?

Prema povjesničaru M. L. Ruiću, Cissa je nastala kao grčki grad i njezin nastanak smješta u 2. tisućljeće prije nove ere. No, Ruićeve navode mnogi znanstvenici odbacuju. Za sada je dokazano da je, od antičkog doba do Srednjeg vijeka, Cissa bila središnje naselje otoka Paga i da se i današnji otok Pag nazivao Cissa. Vidi se to, među ostalim, i na starim kartama Jadrana. No, kako je nastala legenda o strašnoj propasti Cisse? Odgovor na to pitanje pokušalo se pronaći istraživanjem podmorja i istraživanjem dinamike promjena morske razine u prošlosti u Paškoj uvali. Na tim istraživanjima je, prije osam godina, radila skupina grčkih geologa sa Sveučilišta u Patrasu, koju je vodio poznati stručnjak prof. dr. sc. George Papatheodoru. Grčki geolozi su, uz pomoć bočno skenirajućeg sonara, geološko-strukturnog dubinomjera i ostale suvremene opreme za podvodna istraživanja, prikupili veliku količinu podataka o nekadašnjem izgledu sjevernog dijela Paškog zaljeva i dinamici promjena morske razine tijekom prošlosti. Tijekom istraživanja ušlo se u trag mogućem podrijetlu legende o katastrofalnoj propasti Cisse. Naime, pokazalo se kako su se slojevi breče, sendimentih stijena, na kojima su stajale antičke građevine, obrušili u more. No, znanstvenici tada nisu potvrdili da se to dogodilo zbog potresa. Pretpostavilo se kako je mogući razlog urušuvanja slojeva breče, a s tim i urušavanje građevina, erozija izazvana oborinskim vodama i djelovanjem mora zbog čega je isprana flišna podloga visoka dva do tri metra. Tragovi toga događaja i danas su vidljivi na istočnoj obali uvale Caska.Tada je navedeno kako su legende o potopljenom gradu na području uvale Caska nastale zbog brojnih nalaza u plitkome moru i monumentalnim ruševinama na morskoj obali uvale Caska.
Istraživanje podmorja i priobalja u uvali Caska počelo je 2005. godine, a kako je Caska zaintrigirala znanstvenike, 2009. godine u istraživanje su se uključili i stručnjaci iz Francuske. Proučavala se i dinamika promjene morske razine te nekadašnjeg izgleda krajolika Paške uvale. U istraživanja u Caskoj i na širem području Paške uvale bili su uključeni Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Nacionalni institut za znanstvena istraživanja (CNRS) i Centre Camille Jullian, Aix-en-Provence iz Francuske. No, usprkos istraživanjima, nije bilo konačnih zaključaka o sudbini Cisse. I još ih nema.

Foto: Josip Portada, Sebastijan Govorčin i Philippe Grosscaux

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK