slusaonica01
livestream01

U Kolanu je s velikim uspjehom održana 4. Fešta od sira. Pokroviteljica fešte bila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Na fešti je sudjelovao velik broj izlagača s cijelog otoka Paga, a bilo je i gostiju s kontinenta. Izlagači su predstavili paške sireve, ali i brojne druge otočne specijalitete i otočne prozvode. Na fešti su bili nazočni brojni uzvanici, predstavnici Vlade RH i Mate Granić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
"Ova fešta se fizički održava u Kolanu, ali to je fešta cijelog otoka Paga jer su prisutni izlagači s cijelog otoka i jer je ideja o fešti i krenula kao otočna priča," rekao je Marin Pernjak, načelnik Općine Kolan. "Veliki broj ljudi na otoku se bavi ovčarstvom, u smislu proizvodnje mlijeka ili sira, tako da je ova gospodarska grana jako važna za cijeli otok. Zato je paški sir zaslužio jedan dan u godini kada ćemo ga slaviti."
U sklopu fešte je Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga u suradnji s Općinom Kolan i Turističkom zajednicom Kolan organizirala stručnu tribinu na temu "Zaštita paškog sira zaštitnom oznakom izvornosti" koja je održana u prostorijama Općine Kolan. Na tribini su govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede koji su pojasnili zakonsku regulativu i pravila označavanja proizvoda, predstavnici certifikacijskog tijela, tvrtke "Biotechnicon d.o.o." koji su pojasnili proces certifikacije proizvođača, članovi radne skupine udruge koji su radili na izradi specifikacije i pripremi zaštitne oznake. U programu fešte bila je i dječja radionica u knjižnici Š.Š. Ivanov. Za sudionike i posjetitelje 4. Fešte od sira organizirano je razgledavanje Kolanjskog polja i svih sirana i OPG-ova u Općini Kolan. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su grupa Koktelsi, Mate Grgat s klapom i pjevači pučkih napjeva nakanat iz Kolana. (Josip Portada/Radio Pag)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK