slusaonica01
livestream01

Radio Pag Akcija uzgoja sadnica hrasta medunca

U Pagu je u začetku akcija koja bi mogla biti izuzetno korisna za očuvanje hrasta medunca i crnike, važnih dijelova otočne flore. Naime, Pažanin Marin Buljanović je iz žira hrasta medunca iz Posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzina i žira crnike dobio mladice koje se mogu presađivati.


"Treba pokupiti žir u jesen i staviti u hladnjak na dva do tri mjeseca. Žir se u hladnjak stavlja u plastičnu posudu s poklopcem, u malo pijeska ili piljevine, odnosno bilo čega što drži vlagu. U proljeće treba izvaditi žir i presaditi u pitariće," navodi Buljanović.
Uz to napominje: "Ako nas je više, možemo bar malo pošumiti neke djelove otoka. Organizirati se za dogodine i napraviti akciju."
Posebni rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzina, u kojem raste hrast medunac, prostire se na površini od 28.45 hektara, a zaštićen je od 1988. godine. Ta šuma hrasta medunca i bijeloga graba jedina je listopadna šuma na otoku Pagu. Rezervat obuhvaća obalni pojas s obje strane stare ceste Pag-Novalja u duljini 2 km. Osobitost hrasta medunca iz Posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzina je što raste uz more, a istraživanja su pokazala kako je to stablo, kroz stoljeća, razvilo otpornost na posolicu. Upravo zbog toga, mladice hrasta medunca mogle bi uspjeti i na drugim dijelovima otoka.
Još jedna dobrobit ove akcije bila bi spašavanje crnike. Naime, na otoku ne postoji šuma crnike, a jedno područje na kojem raste veći broj stabala crnike, ugroženo je gradnjom kuća. Crnike je na otoku Pagu sve manje, a sadnjom mladica to bi se stablo moglo spasiti od nestajanja.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK