slusaonica01
livestream01

Radio Pag Pitospora Pag

U svibnju cvjetaju mnoge biljke, a na otok Pagu u to vrijeme posebno se ističe cvjetanje beneštre, slavuje i pitospore, biljke koju neki na Pagu nazivaju i petospora. Tako su procvale i pitospore u parku na Goliji, a među njima i ona koja je proglašena najljepšom. Naime, na inicijativu Iva Fabijanića, gosta urednika emisije Radio Paga "Domaće besede" održan je izbor najljepšeg stabla pitospore u gradu Pagu.

Najljepšim stablom pitospore proglašeno je ono koje se nalazi u parku na šetalištu Grada Carbonere, u neposrednoj blizini ogradnog zida restorana "Smokva". Uz tu pitosporu postavljena je i prigodna oznaka. Osim što ukrašava park svojim lijepim cvjetovima, pitospora u vrijeme cvatnje ima i vrlo ugodan miris. Prve pitospore su, prema dnevničkim zapisima ing. Mičela Fabijanića, na Pagu posađene 1957. godine. U to vrijeme ing. Mičel Fabijanić bio je direktor "Vinarije" i uključio se u projekt ozelenjavanja javnih površina u Pagu. Upravo on je, kako navodi u svojim dnevničkim zapisima, 1957. godine naručio sjeme i sadnice pitospore iz Rasadnika na Rabu. Prve pitospore posađene su u malom parku uz plažu Prosika. Prije sadnje zemljište su obraditi i izorali Jure Paro, Vidolin Bile i Šime Fabijanić Špavalo. U sadnji pitospore na Prosici pomagali su radnici "Vinarije" Bartul Grašo i Ante Grašo. Ing. Mičel Fabijanić navodi kako su pitospore pokazale otpornost na klimatske uvjete na Pagu, posebice na buru. Od tada pitospora ukrašava javne površine i dvorišta u Pagu, a njezina ljepota posebno dolazi do izražaja u svibnju, u vrijeme cvata.
Prema enciklopedijskim izvorima pitospora ( na latinskom Pittosporum tobira) je vrsta cvjetnice slatkog mirisa iz porodice pittosporum Pittosporaceae poznata pod nekoliko naziva, uključujući australsku lovor, japanski pittosporum, mock orange i japansko sirno drvo.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK