slusaonica01
livestream01

Proslava Velike Gospe Pag

U Pagu je svečano proslavljena Velika Gospa, državni praznik, crkveni blagdan, u Pagu tradicionalno osobito štovan blagdan, s molitvom uz kip Majke Božje, bdijenjem u Starom gradu, zavjetnom procesijom, obiteljskim druženjima. Proslavi Velike Gospe prethodila je Trodnevnica, koja je počela u četvrtak, misama u Starom gradu i u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu. U noći od 14. na 15. kolovoza, u Starom gradu bilo je bdijenje uz kip Majke Božje.

Zbog epidemioloških mjera, ove godine nije održana velika zavjetna procesija, u kojoj uobičajeno sudjeluje više tisuća vjernika s cijelog otoka i hodočasnika. Kip Majke Božje prenesen je u Pag uz pratnju svećenstva, žena u paškoj narodnoj nošnji i malog broja vjernika. Po dolasku procesije u Pag, kip Majke Božje postavljen je u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, gdje će ostati do Male Gospe, kada će se prenijeti u svoje svetište u Starom gradu. U Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja održano je koncelebrirano misno slavlje kojeg je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Kako navodi portal zadarskanadbiskupija.hr nadbiskup Puljić je u propovijedi na misi rekao:
"Gdje bismo mi danas bili da nismo imali takve majke, koje su nas Bogu vodile te su svojim životom i svojim predanjem predstavljale njega, Boga. Majke su bile za nas svemoćne. Mama je svemoćna."
Nadbiskup Puljić je izrazio priznanje i poštovanje majkama koje podnose velike žrtve u podizanju obitelji i skrbi za bližnje.
"U ljubav i pažnju majke uvijek smo sigurni. Majka je uzvišeno i sveto stvorenje koje zazivamo kad nam je najteže.Majka je veliko prirodno otajstvo pred kojim sagibamo glavu puni poštovanja i zahvalnosti. Ona je milosni izvor života, nositelj najvećeg altruizma, nesebičnosti i požrtvovnosti. To se vidi i osjeća u životu obitelji gdje majke nose glavni teret na svojim krhkim ramenima, a sve članove obitelji i ukućane grle svojim srcem, pažnjom i ljubavlju. One to mogu jer često kleče pred Gospom, najvećom Majkom i najsavršenijom ženom povijesti. Pred njom, na stepenicama oltara i na pričesnoj klupi, majke mole blagoslov i pomoć“ rekao je mons. Puljić.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK