slusaonica01
livestream01

27 godina propadanja hotela Bellevue

"Dobrodošli v Meksiko," rekao je sredovječni Slovenac ženi i djeci dok su se, odlazeći s plaže Prosika, penjali derutnim stepeništem prema svojem vozilu na parkiralištu nekadašnjeg hotela Bellevue. Pitali smo ga je li vidio Bellevue u vrijeme dok je bio u funkciji. "Bil sem tukaj kot mladenič, bilo je čudovito," odgovorio je.


Što je ostalo od nekadašnjeg hotela Bellevue koji je godinama bio središte turizma u gradu Pagu? Gotovo ništa, a zapravo previše. Ništa nije ostalo od hotela kakav je nekada bio, ali je ostalo previše urušenih zidova, kablova i zahrđalih dijelova konstrukcije, a uz sve to nakuplja se i otpad svake vrste. Oprezno se probijajući kroz zamke nabujalog zelenila, stazom ukrašenom ostacima razbijenih boca, razgledali smo ostatke nekadašnjeg restorana. U tom restoranu ljeti su se zarađivali milijuni, jer je svakog dana, od jutra do večeri, sve bilo prepuno turista. Zimi su se ondje održavale karnevalske zabave koje stariji stanovnici Paga nazivaju nezaboravnima. Danas je sve to oronulo, zidovi su ukrašeni svakovrsnim grafitima, nigdje ni traga ljepote koja je nekada krasila hotel. Od nekadašnje kuhinje u kojoj se svakodnevno pripremalo na stotine porcija raznih jela, ostali su samo tragovi zidova. U restoranu i na terasi bili su stolovi i stolice, a sve je to odavno nestalo. Samo su u jednom kutu terase ostala dva stola, iskrivljena i uništena. Na terasi hotela nekada se svake večeri plesalo, a održavali su se i koncerti. Danas je pod terase pun rupa i raznog otpada i treba hodati oprezno.
Zašto se nekadašnji ponos paškog turizma ne uredi? Ili, zašto se ne sruši? Problem je što se vlasnika ni na što ne može prisiliti, a navodno su u tijeku i vlasnički parnični sporovi za povrat zemljišta...Prema zakonu, Grad Pag nije nadležan za rješavanje problema s urušenim hotelom. Problem može riješiti samo vlasnik. Grad Pag je pokušao nešto napraviti, gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je više puta rekao kako se problem ostataka hotela Bellevue mora riješiti. Međutim, dobra volja je jedno, a hrvatsko zakonodavstvo nešto sasvim drugo. Dobroj volji na putu stoji zakon, kao golem zid kojeg se ne može preskočiti. Tako se priča o hotelu Bellevue, žalosnom ostatku nekadašnjeg temelja paškog turizma, nastavlja. Najveći problem su restoran i paviljoni A i B, jer su u najgorem stanju. Ostali dio nekadašnjeg hotela je preuređen u apartmane, a vlasnici apartmana održavaju parkiralište i okoliš. Hotel Bellevue počeo je s radom 1968. godine, a izgrađen je na površini od 10 000 m2, kao kompleks od četiri paviljona s preko 300 ležajeva. Hotel je imao izravan pristup do plaže Prosika, bio je okružen lijepo uređenim parkom, s podnim svjetlima i nizom puteljaka s drvenim klupama. Hotel je bio u vlasništvu poduzeća Hoteli Pag, a početkom 90.-tih počeo je propadati i poduzeće Hoteli Pag ga je prodalo. Ove godine navršava se žalosnih 27 godina propadanja hotela, koji je postao opasnost za prolaznike i nešto što, svojim izgledom, smeta okolišu.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK