slusaonica01
livestream01

Grad Pag donira sredstva Zupnom uredu Pag za sanaciju zvonika

Grad Pag će Župnom uredu Pag dodijeliti 370. 000 kuna donacije za troškove vraćanja zvona i sanaciju zvonika Zborne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu i crkve sv. Marije u Starom gradu. Odluku o tome je, na prijedlog gradonačelnika Grada Paga Ante Fabijanića, donijelo Gradsko vijeće Grada Paga. Radovi na rekonstrukciji zvonika Zborne crkve počeli su 2019. godine.

Na zvoniku se, među ostalim, uređuje konstrukcija na kojoj su postavljena zvona, radi se na sanaciji krova, unutarnjih zidova i drvenih greda na crkvi kako bi se stvorili uvjeti za uređenje vidikovca. Ministarstvo kulture RH radove je financiralo sa 150.000 kuna. Zborna crkva u Pagu utemeljena je 18. svibnja 1443. godine i njezinim utemeljenjem počela je izgradnja novog, današnjeg, grada Paga. Crkva sv. Marije u Starom gradu je dijelom obnovljena, no potrebno je izvršiti nove radove kako bi se zaštitila od propadanja. Pretpostavlja se kako je crkva sv. Marije u Starom gradu izgrađena u 14. stoljeću, premda neki povjesničari smatraju kako je izgrađena u 13. stoljeću. No, sigurno je samo to da je pri kraju 14. stoljeća obnovljeno pročelje crkve. Crkva sv. Marije u Starom gradu jedina je preostala građevina u gradu u kojem su Pažani živjeli do ranog Srednjeg vijeka do druge polovice 15. stoljeća.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK