slusaonica01
livestream01

Bulaman Obicaj grada Paga koji polako nestaje

Bulaman je stari običaj grada Paga povezan s obilježavanjem Nove godine. Naziv ovog običaja nije etimološki temeljito istražen, ali u Pagu se uglavnom vjeruje kako je riječ bulaman nastala kao dijalektalna izvedenica od dvije talijanske riječi, odnosno fraze buona mano, što u doslovnom prijevodu znači dobra ruka.

Djeca i mladi, uglavnom do navršene 16 godine, su od Nove godine do Sveta Tri Kralja posjećivali članove obitelji, nane, didi, tete, barbe, i čestitali im Novu godinu. Kao zahvalu za posjet i za čestitku, djeca su dobivala poklon. Upravo taj poklon se naziva bulaman. Za poklon su nekada davno djeca dobivala slatkiše i voće, a od konca tridesetih godina 20. stoljeća, umjesto slatkiša i voća, za poklon se dobivao novac. Tako je ostalo do danas. Roditelji su, u načelu, prikupljeni bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen. Kako se za bulaman često dobivalo kovanice, upravo u vrijeme oko Nove godine, djeca i mladi su na pjaci, uz siciju na Zbornoj crkvi, igrala staru igru cip-cip za koje su se koristile kovanice. Roditelji su, u načelu, bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen. Bulaman je jedan od paških običaja koji polako nestaje i upravo zbog toga je lijepo što u Pagu još ima obitelji koje ga održavaju.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK