slusaonica01
livestream01

Pag Zima 2012

Prvi dio veljače 2012. godine bio je najhladnije razdoblje na Pagu od kada se prate vremenske prilike i neprilike i tada je, prvi puta u povijesti, viđen i fotografijom dokumentiran Rt Sveti Kristofor, Krštoful, prekriven debelim slojem leda. Tijekom tog ledenog razdoblja, koje je trajalo od 3. do 9. veljače, jaka bura i niske temperature zraka prouzročile su velike štete.

U mnogim kućama vodovodne cijevi su se najprije zaledile, a onda pukle. Pucale su špine i vodomjeri. U mnogim vikendicama, jer u njima nije bilo stanara i grijanja, zaledila se voda i u bojlerima, a neki od njih su pukli. Jaka bura srušila je i dijelove električnih kablova, oštećen je velik broj krovova, prozora, dimnjaka i vrata. Otočne bare i lokve su se zaledile, a tada je po prvi puta dokumentirana i potpuno zaleđena Vela lokva na paškom Ledeniku. Zaledilo se more na Lokunji, a gotovo potpuno je bio zaleđen solanski kanal od Starog grada do kraja Zameta. Na plažama od Vodica do Svete Marije stijene su bile prekrivene ledom. Mnogi otočani su svjedočili kako su nekoliko najhladnijih noći spavali u prostoriji u kojoj se ložila peć na drva. Najteže je bilo onima koji su imali grijanje samo na struju, jer je dolazilo do pada napona i nestanka struje. Udari bure prelazili su 200 km/sat, a temperatura zraka se, službeno, spuštala do -7 stupnjeva. Međutim, na predjelu Ledenik na Pagu je, običnim mjeračem, dakle neslužbeno, 4. veljače u 15:07 sati zabilježena temperatura zraka od -19 stupnjeva, a nakratko, pred večer, čak -22 stupnja. Na Paškom mostu, zbog kvara na mjernom instrumentu, nije zabilježen izuzetno jak udar bure, a pretpostavlja se kako je bio jači od službeno najjačeg ikada zabilježenog na Paškom mostu od 65,2 m/sek., odnosno 234, 72 km/sat.
Ledeni val počeo je u petak, 3. veljače poslijepodne burom koja je prema večeri jačala. Do 19:00 sati temperatura zraka se spustila gotovo do ništice. Tijekom noći od 3. na 4. veljače bura je zapuhala olujnom, a pred zoru orkanskom jačinom. Uz orkanske udare bure, počeo je padati i snijeg koji se već idućeg dana zaledio.
Hladan val zahvatio je tada cijelu Zadarsku županiju.
Prema tadašnjem službenom izvješću DHMZ-a, "orkanska bura s posolicom i snijegom uzrokovala je prekid električne energije na otocima Pagu i Premudi, na dijelu obrovačkog područja i podvelebitskog kraja, te između Posedarja i Nina." Iz Elektre Zadar su 4. veljače poručili da će sve kvarove otkloniti što je prije moguće, no u skladu s vremenskim mogućnostima.
Zadarski vatrogasci su u izvješću naveli kako su "u noći s petka na subotu imali devet intervencija, gorjeli su električni stupovi u Posedarju, Vrsima i u Slivnici Donjoj, a uz manje požare vatrogasci su sanirali i prometnicu na zadarskom Muraju, preko koje je uslijed bure palo stablo."
Prema izvješću HAK-a za 4. veljače 2012. godine, na području Zadarske županije za sav promet bila je zatvorena autocesta između čvorova Sveti Rok-Maslenica, kao i državna cesta između Maslenice i Zatona Obrovačkog. Za sav promet bio je zatvoren i Paški most.
HAK je dan kasnije izvijestio kako je Zimska služba Cesta Zadarske županije na terenu s deset ralica.
Iz Zadarske županije je 5. veljače upućena obavijest kako su u pripravnosti sve gradske komunalne tvrtke kojima je isporučena i sol za posipanje cesta, kao i pješačkih zona. Pomoć u čišćenju prometnica ponudili su i članovi petnaest braniteljskih udruga.
Iz Elektre Zadar je 5. veljače poručeno kako potpuna normalizacija opskrbe električnom energijom ovisi o vremenskim prilikama koje otežavaju otklanjanje kvarova i opskrbu kupaca na područjima pogođenim visokim snijegom i ledom.
Orkanska bura izbacila je na kopno tone ribe. U uvalama Mali zaton i Veli zaton smrznute ribe gotovo su potpuno prekrile plaže. Slično je bilo i na plaži Malin, kao i predjelu Bošane, Svete Marije, Svetog Marka i Svetog Duha. Međutim, do plaža se nije moglo zbog orkanskih udara bure i vrlo niske temperature zraka. Najhrabriji otočani skupljali su ribu na plaži Sveti Duh. Među ribama koje je bura izbacila na plaže bilo je velikih jarbuna, pagara i druge vrlo kvalitetne ribe, a viđen i jedan veliki grug. Na plažama je bilo i dosta gauna.
Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split tada je rekao: "Radi se o prije svega utjecaju niske temperature, isto tako radi se snažnom mlataranju mora, izrazito velikim valovima. Jaka hladnoća najprije je omamila ribu, koja se potom podigla na površinu mora, a zatim je orkanska bura s udarima i do 250 km/sat izbacila na obalu."
Ledeno razdoblje trajalo je do 9. veljače. Tog dana se dnevna temperatura zraka podigla na 5 stupnjeva, a bura više nije puhala olujnom jačinom. Uslijedilo je razdoblje vedrine, s bonacama. Hladni val je prošao, a led na plažama, u brdskim lokvama i barama, na Veloj lokvi na Ledeniku i na Krštofulu otapao se još gotovo dva tjedna. Mnogi vikendaši su došli na otok kako bi popravili kvarove na vodovodnim i električnim instalacijama, na krovovima i na prozorima. Zanimljivo je da je u veljači bilo još jedno, fotografijama i svjedočenjima dobro dokumentirano, hladno razdoblje na Pagu. Bilo je to 1929. godine kada je pala velika količina snijega, a kao i 2012. godine, i tada je more na obalu izbacilo goleme količine ribe.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK