slusaonica01
livestream01

Zutenica

Na Pagu se, u posljednjim danima zime i u rano proljeće, bralo razno samoniklo bilje koje se koristilo kao namirnica za pripravljanje raznih jela. Neke samonikle biljke beru se i danas. Među njima je i žutenica. Danas se ne bere u količini u kojoj se nekada brala, međutim, tradicija se ipak održava.

Žutenicu se bere nakon što se razviju mladi listovi, prije pojavljivanja cvijeta, tijekom ožujka i prvih dana travnja. Za branje žutenice potreban je samo oštar nožić. Bere se tako što se nožićem presiječe gornji dio korijena biljke. Uzimaju se listovi, malo se protresu kako bi s njih ispali ostaci zemlje i stavljaju se u vrećicu. Žutenicu ne treba brati trganjem listova iz tla. Stručnjaci navode kako je žutenica bogata vitaminom C, ali ima i veće količine vitamina B1, B2 i K, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Nekada davno, to se nije znalo, ali se ipak žutenicu smatralo zdravom namirnicom.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK