slusaonica01
livestream01

Pag Prosvjed odgajateljica

Odgojiteljice iz Paga, kao i u više od 50 gradova diljem Hrvatske, mirnim okupljanjem poručile su „NE“ ukidanju odredaba Državnog pedagoškog standarda i izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.


Odgojiteljice, kao i ostali članovi Sindikata radnika predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske (SRPOOH), istaknuli su da predložene izmjene od strane Ministarstva za njih nisu prihvatljive po više osnova, no krajnje problematičnim je predložena izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda (DPS), posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama.
"Usvoji li se ovakav zakon i ukine DPS, ministar će Pravilnikom moći odrediti koliko će broj djece biti u grupama, a dijete će biti samo broj u Pravilniku ministara. Istim Pravilnikom se kao rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja vide u prekvalifikaciji učitelja. Protiv takvih predloženih izmjena odlučno poručujemo „ NE“, rekle su odgojiteljice te istaknule da se odlučno protive uvjetima kojima je predviđena izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.
"Sustav predškolskog odgoja i obrazovanja, prva je i osnovna stepenica u cijelom sustavu. Kvaliteta mora biti iznad kvantitete, a dijete nikako ne smije biti samo broj, rekla je Marijana Šuljić ispred SRPOOH-a u Pagu.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK